Karpaltunneln är en kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Ibland blir det trångt i kanalen och följden blir att en nerv kläms ihop. Karpaltunnelsyndrom är relativt vanligt, men det är i de allra flesta fall inte något allvarligt.
Vi erbjuder ortopedisk behandling och kirurgi privat för dig som vill ta kontroll över din vård. Du kan läsa mer om hur det går till, vad som ingår och boka tid hos våra mottagningar.
Symtomen på karpaltunnelsyndrom är smärta, domningar, pirrningar och stickningar, oftast i tumme, pek- och långfinger. Domningarna kommer särskilt pånatten och kan vara så besvärande att man vaknar. Så småningom kan du även få nedsatt känsel, fumlighet och svaghet i fingrarna.
Vid lindriga problem kan ett handledsstöd i form av en skena vara tillräckligt. Skenan kan bäras antingen dygnet runt eller bara på natten. Skenan håller handen i en avlastande position och förhindrar att handleden böjs för mycket. En arbetsterapeut kan bistå med att anpassa och utforma en sådan skena.
Behandling med antiinflammatoriska läkemedel kan vara till hjälp om det finns tydliga indikationer på inflammation i böjsenorna. En kortisonspruta i karpaltunneln kan även det lindra symtomen, men effekten är oftast bara kortvarig. Ytterligare ett alternativ som kan bli aktuellt är en operation för att komma till bukt med problemen.
En operation för karpaltunnelsyndrom syftar till att minska trycket på medianusnerven genom att frigöra utrymmet i karpaltunneln. Först ges lokalbedövning i handen. När handen sedan är bedövad lägger kirurgen ett snitt över handleden och in i handflatan. Bindvävsplattan, som utgör "taket" i karpaltunneln, delas på så sätt för att ge mer plats åt nerven. Sedan är det dags för huden att sys ihop igen. Efter operationen läggs ett tjockt förband på handen.
Patienter kan förvänta sig att den initiala smärtlindringen går snabbt, men full återhämtning kan ta flera veckor eller månader. Den första tiden kan det uppstå svullnad, obehag och nedsatt handstyrka, men fysioterapi och övningar kan förbättra rörligheten och styrkan. Träna gärna på att använda den andra handen så mycket du kan för att avlasta handen du har ont i. Du kan också använda ett handledsstöd under natten.
Det finns alltid risker med en operation, men det är ovanligt med komplikationer vid detta ingrepp. Något som vissa patienter upplever efter operationen är domningar, lindrig smärta och stelhet i handleden.
Domningskänslan försvinner eller minskar påtagligt hos de flesta redan de första dygnen efter operationen. Rörelseträning bör sedan påbörjas så snart som möjligt. Det brukar ta 3–6 veckor innan handen kan användas relativt normalt igen. Handen kan vara öm vid tryck ytterligare ett par månader.
Ja, det är möjligt att få karpaltunnelsyndrom igen efter behandling och operation. Återfall kan inträffa om den underliggande orsaken till kompressionen av medianusnerven kvarstår eller om nya skador uppstår. Det kan också hända om nerven inte avlastades tillräckligt under den första operationen. Behandlingen bör fokusera på att undvika återkommande stress på handleden och på att följa läkarens råd om ergonomi, rehabilitering och andra förebyggande åtgärder.