Skip to Content

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Ibland blir det trångt i kanalen och följden blir att en nerv kläms ihop. Symtomen är smärta, domningar, pirrningar och stickningar, oftast i tumme, pek- och långfinger. Domningarna kommer särskilt på natten och kan vara så besvärande att man vaknar. Så småningom kan man även få nedsatt känsel, fumlighet och svaghet i fingrarna.

Hur går behandlingen till? 

Först ges lokalbedövning i handen. När handen sedan är bedövad lägger kirurgen ett snitt över handleden och in i handflatan. Bindvävsplattan, som utgör "taket" i karpaltunneln, delas på så sätt för att ge mer plats åt nerven. Till sist sys huden ihop igen. Efter operationen läggs ett tjockt förband på handen. 


Finns det risker? 

Det finns alltid risker med en operation, men det är ovanligt med komplikationer vid detta ingrepp.  


Vilken effekt kan jag vänta mig? 

Domningskänslan försvinner eller minskar påtagligt hos de flesta redan de första dygnen efter operationen. Rörelseträning bör sedan påbörjas så snart som möjligt. Det brukar ta 3–6 veckor innan handen kan användas relativt normalt igen. Handen kan vara öm vid tryck ytterligare ett par månader.

 

Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-06-27

Ansvarig:
Susanne Franzon, affärsområdeschef
Granskare:
Anders Kjellin, medicinskt ledningsansvarig läkare

Back to top