Räkna ut ditt BMI
Det finns olika sätt att mäta vikt och övervikt på, det vanligaste är BMI – Body Mass Index. Formeln är kroppsvikten i kg delad med kroppslängden i meter i kvadrat (kg/m2). Normalintervallet är värde 18,5-25. Ett värde över 25 definieras som övervikt, ett värde över 30 som fetma. Här kan du räkna ut ditt BMI.

Så får du veta ditt BMI
Fyll i längd och vikt och låt BMI-kalkylatorn räkna ut ditt BMI
Ditt BMI är
Undervikt (0 - 18,5)
Din BMI tyder på att du är underviktig. En hälsosam kroppsvikt är viktig för god hälsa, många är inte medvetna om att undervikt är negativt för hälsan. För vissa kan det vara svårt att gå upp i vikt. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare eller annan sjukvårdspersonal för råd och vägledning.
Normalvikt (18,5 - 25)
Din BMI visar att du är normalviktig. Överviktskirurgi är inte lämpligt för dig. Viktminskning rekommenderas inte heller, men en hälsosam kost och fysisk aktivitet är bra för att bibehålla god hälsa.
Övervikt (25 - 30)
Din BMI indikerar att du är överviktig. Din hälsorisk kan vara förhöjd, men det här är väldigt individuellt. BMI kan vara vilseledande om du har hög muskelmassa. För att bedöma din hälsorisk är det klokt att använda flera mått. Om du är kvinna och ditt midjemått är större än 88 cm, eller om du är en man och ditt midjemått är över 100 cm, har du ökad risk för livsstilssjukdomar som diabetes typ II, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Det är viktigt att du inte ökar din vikt ytterligare, utan kanske försöker att minska den.
Om ditt BMI är högre än 27 är risken för fetmarelaterade hälsoproblem högre. Nya undersökningar visar att kvinnor med BMI 27,3 och män med BMI 27,8 har en ökad förekomst av högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdom.
Fetma (30 - 35)
Din BMI indikerar att du har en hälsoskadlig övervikt. Eftersom du har ett BMI över 30 har du ökad risk att få sjukdomar som diabetes typ II, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, sömnstörningar och belastningsskador. Med ett midjemått på över 88 cm för kvinnor och över 100 cm för män ökar risken ytterligare. Om din vikt är etablerad på denna nivå, du har försökt att gå ner i vikt flera gånger och du har följdproblem, kan överviktsskirurgi vara något för dig. Aleris kan erbjuda behandling i form av gastric sleeve och gastric bypass.
Allvarlig fetma (35 - 40)
Ditt BMI indikerar att du har svår fetma. Om du har ett BMI på 35-39,9 har du en signifikant ökad risk att få sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, sömnstörningar, ofrivillig barnlöshet och belastningsskador. Kontakta din läkare. Överviktskirurgi kan vara lämpligt för dig. Aleris erbjuder behandling i form av operationerna gastric bypass och gastric sleeve. Kontakta oss idag för icke-bindande och gratis rådgivning om överviktskirurgi.
Mycket allvarlig fetma (40 - -1)
Ditt BMI indikerar att du har mycket svår fetma. Det finns en stor risk att du är eller kommer att bli sjuk på grund av din fetma. Du har en signifikant ökad risk för diabetes typ II, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke, sömnstörningar, ofrivillig barnlöshet och belastningsskador. Det är också många som har psykiska problem kopplat till sin övervikt. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare.
Aleris kan erbjuda behandling i form av gastric bypass eller gastric sleeve. Operationen är en hjälp att ändra din livsstil och få en bestående, normalvikt. Kontakta oss idag för icke-bindande och gratis rådgivning om överviktsoperation.
Vad säger ditt BMI-resultat om dig?
Spännande att du ville göra vårt BMI- test. Nu är du säkert undrande kring vad ditt resultat säger. Se nedan i vilken grupp du hamnar och läs om vad det kan innebära.
Vi kan hjälpa dig som brottas med både övervikt och undervikt.
Läs mer om Aleris Obesitas
Läs mer om Aleris ätstörningsenheten
BMI under 18,5: Undervikt
Har du ett BMI under 18.5 har du en undervikt och kan må bra av att öka lite i vikt. Dra dig inte för att kontakta din vårdcentral eller en leg dietist om du känner att du behöver hjälp eller stöttning. Bra tips för hur du kan öka i vikt får du bland de allmänna hälsoråden på 1177 Vårdguiden. Läs till exempel Så äter du hälsosamt.
BMI 18,5 – 25: Normalvikt
Enligt BMI-skalan har du en hälsosam vikt och det är bra att du försöker hålla denna vikten. Att vara fysiskt aktiv, både genom träning och vardagsmotion är väldigt bra och i kombination med hälsosam mat är det fullt tillräckligt.
BMI 25 – 30: Övervikt
Ditt BMI ä förhöjt och hamnar på nivån övervikt. Har du ett BMI mellan 25 och 27 finns det en måttlig risk för viktrelaterad ohälsa. Nu ska vi komma ihåg att BMI är just en siffra och inget som beskriver hela verkligheten. Är du fysiskt aktiv och äter hälsosamt är riskerna markant lägre än om du är fysiskt inaktiv. Från BMI 27 ökar riskerna för diabetes typ 2, förhöjda blodfetter och förhöjt blodtryck.
Genom att äta hälsosamt och lagom mycket i kombination med att röra på dig, både i form av träning och vardagsmotion, kommer du att kunna gå ner i vikt på ett bra sätt. Känner du att du behöver hjälp med detta kontakta din vårdcentral eller en leg. dietist för vägledning.
BMI 30.0 och mer: Fetma
Du har ett BMI över 30 vilket ökar risken för sjukdomar såsom högt blodtryck, blodfettsrubbningar, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Riskerna tenderar att öka med ökat BMI. Fysisk aktivitet både i form av träning och vardagsmotion är av stor vikt för att minska riskerna för följdsjukdomar.
Ärftlighet spelar viss roll för både uppkomsten av fetma och fetmarelaterade sjukdomar.
Känner du att du behöver hjälp med detta kontakta din vårdcentral, en leg dietist eller boka en läkarkonsultation hos Aleris Obesitas för vägledning om överviktsoperation kan vara något för dig.
BMI-test passar inte för barn, muskulösa och äldre
BMI går inte att använda för barn (det finns andra mått för dem) De passar heller inte personer med väldigt hög muskelmassa då måttet inte tar hänsyn till typ av kroppsmassa. För äldre personer kan dessutom BMI-gränserna behöva höjas lite.
Som komplement till BMI bör man titta på midjemåttet som ger en bild av var fettet sitter. Ett förhöjt midjemått är ohälsosamt oavsett BMI.
BMI visar förhållandet mellan längd och vikt (vikten i kg delat med längden x längden i meter) och visar var man befinner sig i skalan från undervikt till grav fetma. Metoden tar ingen hänsyn till typ av kroppsmassa vilket gör att den är missvisande för tex barn, äldre eller väldigt muskulösa personer. Värdet bör därför ses som ett riktvärde snarare än en sanning.
På Aleris opererar vi patienter med BMI över 30.
<18: Undervikt
18,5-25: Normalvikt
25-30: Övervikt
30-35 Fetma klass 1
35-40 Fetma klass 2
>40 Fetma klass 3