Skip to Content

RLE - Refractive Lens Exchange

RLE, Refractive Lens Exchange, är en operationsmetod som korrigerar olika typer av synfel så som närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet genom att man ersätter ögats egen lins med en konstgjord flerstyrkelins.

Man kan säga att man utför en gråstarrsoperation på ett öga där linsen fortfarande är klar. Målet med RLE är att få bra syn på både långt och nära håll utan glasögon eller med ett reducerat glasögonbehov.

Operationen tar cirka 15-20 minuter och gör inte ont. Synen kan sedan variera i kvalitet under några dagar men sannolikheten att du kommer att ha en användbar syn redan dagen efter operationen är hög.

Före operationen

Kontaktlinser bör inte användas de sista 3 dagarna före operationen. Undvik smink, ansiktskräm eller stark parfym på operationsdagen.

Under operationen

Under operationen ligger du och tittar upp i ett mikroskop med starkt bländande ljus och du ser inte vad kirurgen gör. Ögonlocken hålls isär med en hållare och det går inte att blinka. Operationen tar cirka 15 minuter och ögat bedövas med ögondroppar. Vi opererar ett öga i taget.

Efter operationen

Din syn är suddig efter operationen och du kan till exempel inte köra bil hem.

Dagarna efter operationen kan synen vara lite oklar. Synen blir därefter gradvis bättre de närmaste dagarna/veckorna.

För att förebygga inflammation har du fått recept på ögondroppar som ska användas enligt angivet droppschema. Tänk på god handhygien vid droppning.

Kontroll av dina ögon sker efter 1-2 veckor och vanligtvis även efter 3 månader.

Efter operationen ska du undvika att
  • Peta och gnugga i ögat de närmsta tre veckorna
  • Bada bassäng, utomhusbad eller bastu de närmsta två veckorna
  • Använda smink runt ögonen den närmsta veckan

Veckorna efter operationen är det bra att använda solglasögon om du vistas mycket i sol. Beroende på yrke kan det vara aktuellt med någon eller några dagars arbetsfrånvaro.

Välkommen att kontakta oss.


Back to top