Skip to Content

Medicinsk abort

En tidig medicinsk abort kan utföras till och med graviditetsvecka 10+0 dagar.

Dag 1:

Den medicinska behandlingen som du kommer att få består av två olika läkemedel. I kombination framkallar dessa en blödning. Vid första steget av behandlingen får du en tablett Mifegyn (Mifepristone) - som du sväljer hos barnmorska eller sjuksköterska på mottagningen.
Detta är ett läkemedel som stoppar kroppens produktion av vissa hormoner och det gör att graviditeten avstannar.  
När du svalt denna tablett kan du inte ångra aborten.

Dag 2:

Du kan känna en del obehag av den första tabletten vilket ofta tilltar under dag två. Illamående, mensvärk och blödning i varierande grad/mängd är de vanliga symtomen. Det är helt normalt.

Dag 3:

Den andra delen av behandlingen består av fyra tabletter Cytotec (Misopristol) - som ska föras in i slidan på morgonen - dessa tabletter gör att livmodertappen mjukas upp och livmodern får sammandragningar. Detta leder till att blödningen kommer igång. Oavsett om blödningen startat redan under dag 1 eller dag 2 skall du alltid genomföra denna behandling. Behandlingen kan upplevas som smärtsam i varierande grad och du kommer att erbjudas smärtlindring.
Många kvinnor väljer att genomföra detta steg i hemmet. Det går bra förutsatt att du har vuxet sällskap under hela den dagen. Du som väljer att vara hemma får alla läkemedelel  du behöver samt information vid besöket Dag 1.

Efter aborten:

Blödningen kan pågå i upp till 4 veckor. De första dagarna kan blödningen vara riklig med klumpar/koagler men bör sedan avta successivt. Så länge du blöder är risken för infektion större och vi uppmanar dig därför att använda bindor och inte tamponger, avstå samlag samt bad.

Back to top