Skip to Content

Framfall

Kontakta en gynekolog om du drabbas av framfall. Gynekologen gör en utredning och vägleder dig sedan till en behandling som passar dig. Aleris gynekologer har lång erfarenhet av kvinnosjukdomar.

Livmodern hålls på plats av muskler och ligament som fäster i bäckenbenet. När man blir äldre är det naturligt att dessa försvagas. Ibland blir de så svaga att man drabbas av ett så kallat framfall.

Den vanligaste typen av framfall innebär att slemhinnan i slidan försvagas och buktar i slidöppningen. Även livmodertappen och ibland livmodern kan sjunka ned. Framfall är inte farligt men kan naturligtvis vara mycket besvärande. Om man inte besväras av sitt framfall behöver det inte behandlas.

Operation vanligast

Det finns flera sätt att behandla framfall. Den vanligaste behandlingen är operation men ibland kan en så kallad prolapsbehandling vara ett alternativ.

Prolapsbehandling

En prolapsbehandling innebär att en mjuk ring som stödjer slidväggarna förs in i slidan. Vissa prolapsringar kan tas ut och sättas in av kvinnan själv vid behov. Ringbehandlingen kombineras med lokal östrogenbehandling för att stärka slemhinnorna i slidan.Back to top