Frågor om graviditetsultraljud
Ultraljud i tidig graviditet
Man kan i tidig graviditet bedöma om fostret lever och genom att mäta fostret uppskatta graviditetslängden.
KUB
KUB är ett sannolikhetstest för tre kromosomförändringarna, trisomi 13, 18 och 21. Trisomi 21 är den kromosomförändring som också benämns som Down syndrom. Trisomi 13 och 18 är två mycket svåra och också mycket ovanliga kromosomförändringar som i regel inte är förenliga med liv.
Metoden bygger på blodanalys hos mamman, samt en ultraljudsundersökning där man mäter fostrets storlek och nackuppklarning. Blodprovet tas tidigast efter nio veckor och ultraljudsundersökningen görs i graviditetsvecka 12–13.
Nackuppklarning är termen för ett tunt vätskeskikt under fostrets hud i nacke-hals-området som kan mätas med ultraljud. Alla foster har sådan vätska, men ett tjockare skikt höjer sannolikheten för en kromosomavvikelse.
I samband med ultraljudsundersökningen får du en sannolikhetssiffra, till exempel ”1:3500” eller ”1:80”. Observera att ju högre siffran är, desto lägre är risken för kromosomavvikelse.
”1:3500” innebär alltså mindre risk för Downs syndrom än ”1:80” och säger att bland 3500 gravida kvinnor med identisk sannolikhet beräknad utifrån ålder, graviditetslängd, fosterstorlek och nackuppklarning finns det en (1) kvinna vars foster har Downs syndrom medan 3499 kvinnors foster inte har det.
Testet anger även en separat risknivå för trisomi 13 och 18. Är sannolikheten (risken) 1:200 eller högre (t ex 1:180) erbjuds du provtagning från moderkaka, fostervatten eller NIPT för att få vetskap om fostret har en kromosomavvikelse. Erbjudandet är emellertid inget du behöver tacka ja till. Detta kan du få ytterligare förklarat av din barnmorska eller doktor eller av oss på Ultragyn i samband med besök.
Rutin ultraljud
Alla gravida i Sverige erbjuds en ultraljudsundersökning mellan graviditetsvecka 18 och 20. Undersökningen är frivillig och har flera syften:
- att beräkna förväntad dag för förlossning. Detta är viktigt att veta senare i graviditeten om man noterar att barnet växer dåligt, förlossningen startar för tidigt eller inte kommer igång som man förväntat sig.
- att kontrollera moderkakans läge
- att hitta tvillingar och trillingar
- att granska fostrets anatomi för att diagnosticera eventuella missbildningar.
Utvidgat/Riktat ultraljud
Kvinnor med högre risk för någon typ av skada hos fostret kan erbjudas en särskilt noggrann undersökning. Orsaken till den högre risken kan vara ett tidigare fött barn med missbildning, känd ärftlig sjukdom eller viss medicinering. Riktat ultraljud kan göras när som helst under graviditeten men oftast efter vecka 15.
Riktat ultraljud betyder att man fokuserar på ett visst organ hos fostret.
Tillväxt
Fostrets vikt kan skattas med hjälp av måtten på olika kroppsdelar. Denna undersökning görs vid misstanke om avvikande fostertillväxt under graviditetens andra hälft.
Blodflödesmätnning
Blodförsörjningen till fostret via navelsträngen kan bedömas med dopplerteknik som registrerar blodets hastighet. Motsvarande undersökning av blodflödet i fostrets hjärna samt i mammans livmodersartärer ger sammantaget en bild av fostrets tillgång på näring och syre. Dessa flödesmätningar kan bli aktuella om fostrets tillväxt inte följer normala värden.
NIPT
NIPT är en ny form av fosterdiagnostik som nyss introducerats i Sverige och bygger på att man analyserar fritt foster-DNA som finns i den gravida kvinnans blod, så kallad icke invasiv fosterdiagnostik (Non-Invasive Prenatal Testing, NIPT).
Testet identifierar de vanligaste kromosomförändringarna, trisomi 13, 18 och 21 och könskromosomerna (X och Y), utan att behöva ta ett prov från fostervatten eller moderkaka, det betyder att man kan göra en analys av fostrets kromosomer utan att riskera missfall.
Om provet visar på en kromosomavvikelse rekommenderas starkt att bekräfta svaret med ett fostervattenprov eller moderkaksprov. Det är för att utesluta att det rör sig om ett så kallat falskt positivt svar.
Får alla gravida genomgå NIPT?
Inom Stockholms läns landsting gäller idag att kvinnor som vid en KUB-undersökning har en sannolikhet för på kromosom 13, 18 och 21 som är större än 1/200 erbjuds NIPT, moderkaksprov eller fostervattenprov. Sjukvården kan också erbjuda NIPT om:
Du som är gravid har tidigare väntat ett barn med kromosomförändringar.
Tidigare ultraljudsundersökningar eller tester visat på avvikelser.
Kvinnor som får en mycket hög sannolikhet för kromosomavvikelse vid KUB, större än 1/50, rekommenderas i första hand moderkaksprov med utökad analys, så kallad array, för att upptäcka en del väldigt ovanliga kromosomavvikelser.
Kvinnor som vid KUB har en mindre sannolikhet erbjuds inte NIPT, kvinnor som inte gör ett KUB-test erbjuds heller inte att göra NIPT. Den som ändå önskar göra NIPT får bekosta provtagning, analys, rådgivning och ultraljud själv.
Vår kostnad för detta är 6500 kronor.