Hur går undersökningen till?
Det behövs inga speciella förberedelser för ultraljudsundersökningarna, men det är bra att vara tom i blåsan om du ska göra ett vaginalt ultraljud.
Genom att mäta sitthöjden på fostret kan man bestämma graviditetslängd. Tidigast från graviditetsvecka 6-7 kan man se om det finns hjärtaktivitet - på 1177 kan du läsa mer om ”Ultraljudsundersökning under graviditet ”.
Till oss kan du komma för ultraljud i tidig graviditet från graviditetsvecka 8. Vi tar emot dig med eller utan remiss. Har du inte remiss bekostar du undersökningen själv.
Det behövs inga speciella förberedelser för ultraljudsundersökningarna, men det är bra att vara tom i blåsan om du ska göra ett vaginalt ultraljud.
För oss är bildlagring en självklarhet. Tricefy (bildlagringssystem) fungerar som ett vanligt SMS, där mottagaren får avidentifierade bilder och filmklipp direkt till sin mobil och /eller till sin e-postadress.
Vi utför vaginala ultraljud för kontroll av livmoderhalsens längd (cervixlängd) och moderkakans läge (placentaläge). För denna undersökning behövs remiss från din barnmorska eller din läkare. Vi kan erbjuda tid för undersökningen samma dag
Vid NIPT tas ett blodprov från den gravida kvinnan, tidigast från graviditetsvecka 10. I blodet finns en liten mängd DNA från fostret som analyseras.
När ultraljud görs senare under graviditeten kan det väntade barnet vikskattas genom att man mäter skallbredd, bukdiameter och lårben. Vid en sådan undersökning bedöms även fostervattenmängden och moderkakans läge.
Alla blivande mammor i Sverige erbjuds en ultraljudsundersökning under graviditeten. Undersökningen som är frivillig, utförs oftast i graviditetsvecka 18-20.
KUB görs i tidig graviditet mellan graviditetsvecka 11-14. KUB består av ett blodprov som tas på mödravården samt en ultraljudsundersökning och görs oftast med några veckors mellanrum.