Skip to Content

Anala sjukdomar

Symptom från ändtarmsöppningen och området runt denna är vanligt förekommande. Sjukdomar inom detta område kallas anala sjukdomar. Aleris erfarna kirurger bedömer, utreder och behandlar dina besvär.

En noggrann undersökning av ändtarm och ändtarmsöppning är nödvändig för att man ska kunna slå fast orsaken till besvären. Några exempel på besvär är hemorrojder, slemhinnesprickor (analfissur), anala hudflikar, analfistlar och anala polyper. Flera av dessa kan behandlas med operation.

Så här går operationen till

Innan operationen kommer du att få ta ett lavemang, antingen hemma eller på sjukhuset. Instruktioner om hur du ska göra kommer du att få i samband med din kallelse.

Som regel utförs anala operationer i narkos eller ryggbedövning. De olika åkommorna behandlas med olika operationsmetoder. Din läkare kommer att informera dig närmare om just din operation. 

Många nyopererade har smärta från operationsområdet. Du får behandling med smärtstillande i form av sprutor eller tabletter beroende på vilket behov du har.

Efter ett par timmars observation kan du i de flesta fall åka hem. Inför hemgången kommer din behandlande läkare att ha ett samtal med dig om vad du behöver tänka på den närmaste tiden efter operationen.

En del av vårt utbud ingår i den offentligt finansierade vården. Andra delar är tillgängliga för dig som är privatbetalande eller har privat sjukvårdsförsäkring. Läs mer på respektive behandling och enhet.

Välkommen att kontakta oss.Back to top