Skip to Content

Åderbråck

Åderbråck är blodådror som utvidgats onormalt. Orsaker kan vara arv, hormoner och graviditet. Åldersförändringar i kärlen gör att risken för åderbråck ökar när vi blir äldre. Aleris erfarna kirurger bedömer, utreder och behandlar dina besvär.

I lindriga fall ger åderbråck inga symtom, förutom att de syns om de är ytliga. Med tiden blir dock en allt större del av blodådern synlig. Den kan ömma vid beröring och huden kan klia.

En åtsittande, elastisk stödstrumpa, även kallad kompressionsstrumpa, hjälper mot åderbråck i benen. Strumpan trycker tillbaka och ger stöd så att kärlväggarna inte sväller ut.

Olika operationsmetoder

Ibland behöver åderbråck opereras. Det finns flera metoder för detta. Vilken metod som väljs beror på hur bråcket ser ut.

Stripping

Stripping är en operationsmetod som görs i narkos. Den går till så att kirurgen lägger ett snitt på nedre delen av underbenet och ett snitt i ljumsken. En smal sond förs upp genom den vidgade blodådern. Efter att man har hakat tag i blodåderns överkant dras den ut- och invänd. Såren sys ihop och benet lindas.

Sklerosering

Sklerosering är en annan metod. Då sprutar man in ett ämne i åderbråcket, som gör att hela blodkärlet klibbar och löder ihop så att blodet inte kan ta den vägen.

Efter operationen

Det är viktigt att hålla benet i högläge och lindat i flera månader efter operationen. Efter ett tag kan man gå över till kompressionsstrumpor, som hjälper till att hålla emot så att det inte bildas nya åderbråck.

Välkommen att kontakta oss.


Back to top