Reaktion på föda är ett komplicerat ämne. Kortfattat är många reaktioner på föda inga allergier, till exempel laktosintolerans och glutenintolerans utan just intolerans mot laktos och gluten.
Om du har frågor, välkommen att kontakta oss.
Reaktion på föda är ett komplicerat ämne. Kortfattat är många reaktioner på föda inga allergier, till exempel laktosintolerans och glutenintolerans utan just intolerans mot laktos och gluten.
Om du har frågor, välkommen att kontakta oss.
När man har laktosintolerans har man en minskad förmåga att ta upp laktos det vill säga mjölksocker från maten. Det beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym, laktas, som krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen. Med en sänkt nivå av laktas kommer mjölksockret istället att hamna i tjocktarmen och där brytas ned av bakterier, vilket kan ge upphov till smärtor, diarréer och gasbildning.
Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när du äter mat utan gluten.