Skip to Content

Glutenintolerans

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt, men symtomen kan variera mycket. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när du äter mat utan gluten.

Ett annat ord för glutenintolerans är celiaki. Man kan bli glutenintolerant både som barn och vuxen. 

De vanligaste symtomen är diarré och mag-tarmbesvär, du känner dig trött och nedstämd, går ofrivilligt ner i vikt, värk i skelettet på grund av benskörhet samt blåsor i munnen och på huden.

Behandling av glutenintolerans består av att äta mat som är helt fri från gluten. Glutenintolerans går inte över, utan du behöver äta glutenfri mat resten av livet. 

När du får diagnosen glutenintolerans får du oftast träffa en dietist, en person som är specialiserad på kost. Dietisten går igenom vilken mat du kan äta och vad du ska undvika. Det är viktigt att du får bra information tidigt i behandlingen. Ju mer du vet om glutenintolerans och vad du får äta, desto lättare blir det att undvika gluten och laga glutenfri mat.

Om du har frågor, välkommen att kontakta oss.Back to top