Skip to Content

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Ibland blir det trångt i kanalen och följden blir att en nerv kläms ihop. På Aleris träffar du erfarna specialister som bedömer och behandlar dina besvär.

Symptomen är smärta, domningar, pirrningar och stickningar, oftast i tummen, pek- och långfingret. Domningarna kommer särskilt på natten och kan vara så besvärande att man vaknar. Så småningom kan man även få nedsatt känsel, fumlighet och svaghet i dessa fingrar.

Före operationen

I din kallelse får du instruktioner om hur du ska förbereda dig inför operationen.

Under operationen

Du får lokalbedövning i handen innan operationen. När handen är bedövad lägger kirurgen ett snitt över handleden och in i handflatan. Bindvävsplattan, som utgör "taket" i karpaltunneln, delas för att ge mer plats åt nerven. Till sist sys huden ihop igen. Efter operationen läggs ett tjockt förband på handen.

Efter operationen

Under de första dagarna efter operationen bör handen hållas i högläge för att motverka svullnad. Domningskänslan försvinner eller minskar påtagligt hos de flesta redan första dygnen efter operationen. Rörelseträning bör påbörjas så snart som möjligt.

Det brukar ta 3–6 veckor innan handen kan användas relativt normalt igen.Back to top