Skip to Content

Tumbasartros

Tumbasartros beror ofta på ökad ålder eller att lederna belastats hårt. På Aleris träffar du erfarna specialister som bedömer och behandlar dina besvär.

Tummens basled är speciellt utsatt för förslitning, så kallad artros, framförallt hos kvinnor efter klimakteriet. Även ärftlig faktorer kan bidra till artros.

De vanligaste symptomen är smärta, svaghet, och stelhet eller svullnad kring leden. Besvären varierar periodvis men kan vara mer konstanta. Vid lättare besvär kan en stödskena (ortos) ge effekt och det finns hjälpmedel som kan underlätta i det dagliga livet. I svåra fall av tumbasartros kan det bli aktuellt med en operation.

Före operationen

Innan en operation blir aktuell görs en noggrann utredning av dina besvär. Sedan föreslår handkirurgen en lämplig behandling. Du får instruktioner om hur du ska förbereda dig inför operationen i din kallelse.

Under operationen

Det finns flera sätt att operera tumbasartros. Vid den vanligaste operationen avlägsnas det lilla benet som tummen ledar mot vid handleden, där ledbrosket är försämrat. För att fylla ut och stabilisera tumbasen ersätts benet av en del av en närliggande sena.

Rörligheten i tummen påverkas vanligtvis inte, men operationen kan medföra viss kraftnedsättning i tum-/pekfingergreppet. Den värk som du tidigare kände i vila brukar försvinna efter operationen men en del smärta vid belastning kan kvarstå.

Efter operationen

Det är vanligt att fingrarna svullnar efter en handoperation. Bästa sättet att motverka och minska svullnad är att hålla handen i högläge när den inte används.

Under cirka 1 månad kommer du att ha en gipsskena över tumme och handled. Använd handen så mycket som gipset tillåter men undvik tunga lyft.

Sjukskrivningens längd beror på vilken typ av arbete du har.Back to top