Skip to Content

Höftprotesoperation

Artros i höftleder kan i vissa fall blir så besvärande att en höftoperation med konstgjord höftled kan bli en lösning. Aleris ortopeder har stor erfarenhet av höftledsoperationer.

Artros i höftled eller höftleder är relativt vanligt när man blir äldre. Symtomen är stelhet, smärta och i sämsta fall värk i vila och nattliga, sömnstörande besvär. Behandlingen är i första hand inte operation, men om besvären påverkar livskvaliteten mycket kan en höftoperation med konstgjord höftled (höftprotes) bli aktuell.

Det finns två anledningar till att genomgå en höftoperation för att få en höftprotes. Den vanligaste är att brosket i höftleden blivit förslitet på grund av artros. En mindre vanlig anledning är om man fått en skada på höften så att det uppstått en fraktur.

Höftproteser har opererats in sedan 60-talet i Sverige med mycket goda resultat. Ingen operation kan dock återställa en höftled till "ursprungligt skick".

Före operationen

Innan en höftprotes kan bli aktuell behövs en noggrann utredning hos först husläkare/ vårdcentral och sedan hos en ortoped, en specialistläkare som arbetar med rörelseorganen och deras sjukdomar.

Det finns flera olika typer av proteser. Bedömning om vilken höftprotes som passar bäst för dig görs under ditt besök på ortopedmottagningen.

Hjälpmedel

Kontakta arbetsterapeut och/eller sjukgymnast på din vårdcentral för att skaffa följande hjälpmedel:

  • Kryckor (isdubbar till kryckorna vid behov)
  • Lång griptång som används vid av- och påklädning samt för att ta upp föremål från golvet
  • Strumppåddragare
  • Förhöjningsdyna
  • Toaförhöjning
  • Duschpall eller badkarsbräda

Inför operationen ska du köpa stödstrumpor (gäller ej om du opereras i Motala eller Nacka). Det gör du på ett apotek eller i en sjukvårdsaffär. Du bör också köpa ett långt skohorn, elastiska skosnören och vid behov halkskydd till duschplats eller badkar.

Planera ditt hem

Det är viktigt att du planerar för hemkomsten. Du behöver kanske flytta på en del möbler och ta bort mattor samt sladdar för att minska fallrisken. Placera de saker du använder ofta lätt tillgängligt som till exempel grytor och stekpannor.

Övriga förberedelser

Under den första tiden hemma efter operationen kan du behöva hjälp med att till exempel handla och städa. Om du inte har någon anhörig som kan hjälpa dig kan du förbereda dig genom att handla hem mat innan operationen. Du kan i god tid innan operationen ta kontakt med din biståndshandläggare vid kommunen för att eventuellt få hemtjänst en tid framöver.

Under operationen

Det finns flera olika typer av proteser. Den vanligaste är den cementerade höftprotesen.

Istället för att sätta fast höftprotesen med bencement kan man också välja att använda proteser som har en yta som benet växer in mot vilket gör att protesen så att säga fixeras av benet självt. Vilken typ av fixering som används bestäms av benets utseende och kvalitet.

Operationen genomförs i narkos eller i ryggbedövning i kombination med lugnande medicin, så kallad sedering . Du får en venös infart "nål" i armen för dropp och läkemedel.

Operationen tar ungefär 1 timme.


Efter operationen

Dagen efter operation får man komma upp och gå med stöd. Vårdtiden efter operationen är cirka 2-4 dagar.

Träning är det absolut viktigaste verktyget för att snabbt komma tillbaka. Därför får du ganska snart träffa en sjukgymnast som sätter ihop ett lämpligt träningsprogram åt dig.

En höftplastikoperation är en stor operation och det är viktigt att starta träningen omgående. Du är nyopererad men inte sjuk.

Du kommer också att få utförliga instruktioner om hur du ska leva så att din läkeprocess blir så bra som möjligt. Räkna med en återhämtnings- och träningsperiod på minst 3 månader efter operationen.Back to top