Skip to Content

Osteotomi vid knäet

Hos enstaka yngre individer med artros bara på in- eller utsidan av knäet kan en så kallad osteotomi, omvinklingsoperation, göras. Detta innebär att man vinklar om benet så att den sjuka delen av knäet avlastas.

Artros i knäleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna i västvärlden. Sjukdomen börjar i ledbrosket. Friskt ledbrosk är fast och elastiskt och fungerar som stötdämpare och glidyta för knäleden. Artros innebär att brosket gradvis tunnas ut. Till slut kan det försvinna helt.

Man märker inte så mycket av sjukdomen till att börja med, i början begränsas den till en lätt smärta i knäet vid ansträngning. Ju längre den framskrider desto mer ökar stelheten och smärtan. Ofta är det bara det ena knäet som drabbas men ibland kan man få artros i båda knäna.

Motion och smärtstillande läkemedel kan hjälpa bra, men om smärtan ökar och påverkar livskvaliteten kan du få hjälp genom en operation. Allmänläkaren på din vårdcentral skickar då en remiss till en ortoped, en specialistläkare som arbetar med rörelseorganen och deras sjukdomar.

Innan en operation kan bli aktuell behövs en noggrann utredning hos först husläkare/ vårdcentral och sedan hos en ortoped.Back to top