Dietistens tips vid överviktsoperation
Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas med din viktnedgång och hitta ett sunt, hållbart ätbeteende som är anpassat efter dig och din vardag. Aleris dietist finns med dig både före och efter din överviktsoperation.

Kostråd till dig som gör en överviktsoperation
En gastric bypass eller gastric sleeve-operation hjälper dig att ta kontroll över ditt ätande. För att uppnå ett sunt och hållbart ätarbeteende behöver du som patient vara motiverad och målinriktad, något som Aleris dietister hjälper dig med – både före och efter överviktsoperationen.
Dietistens råd till dig
Innan överviktsoperationen får du prata med dietisten för ingående information om vad och hur du ska äta den närmaste tiden efter operationen och i ditt nya liv. Du kan ställa frågor och ni går igenom den lågkaloridiet du ska hålla veckorna innan överviktsoperationen samt de kostvanor som följer efter operationen.
I samband med utskrivningen efter din operation får du ytterligare tips och kostråd. Du kommer dessutom att få mobilnumret till din dietist så kan nå denne när som helst.
Tänk alltid på att:
- Äta och dricka långsamt.
- Äta regelbundet, 6 små måltider per dag.
- Dricka 1,5-2 liter vätska under dagen och aldrig hoppa över en måltid.
En del patienter är oroliga över om de kommer att kunna njuta av maten efter sin överviktsoperation – och det kan du, men på ett annat sätt än innan.
Hur ska jag äta veckorna innan min överviktsoperation?
För att nå din målvikt inför operationen rekommenderar vi att du följer en lågkaloridiet för snabb viktnedgång.
- Välj en komplett kostersättning (ej måltidsersättning).
- Fördela antalet påsar jämnt över dagen.
- Ät enbart pulverdiet och ingen annan mat eller dryck som ger energi.
- Drick mycket vatten – gärna mer än 2 liter dagligen (även smaksatt och kolsyrat går bra).
- Kaffe och te utan socker och mjölk går bra (sötningsmedel är ok).
Det är du som måste göra jobbet men dietisten kommer att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med ditt sunda liv.
Hur ska jag äta efter min överviktsoperation?
Dietistens kostråd vecka för vecka efter din överviktsoperation
Flytande kost efter överviktsoperation, vecka 1-2
Under dina två första veckor efter operationen ska du enbart äta flytande kost. Konsistensen ska vara helt slät utan bitar (inte större än risgryn). Den behöver inte vara tunnflytande men tänk på att den inte heller får ha purékonsistens utan ska rinna i en jämn ström när du häller den. Använd en mixer för att göra släta soppor och smoothies.
Mjuk mat efter överviktsoperation, vecka 3-4
När du har avslutat den flytande kosten övergår du till att äta mjuk/mosad mat. Konsistensen ska vara slät och utan bitar, men fastare i konsistensen än när du åt flytande. Helt kött mixas tillsammans med lite vätska (mjölk, vatten, buljong) till slät konsistens. Mjuka och redan konsistensanpassade livsmedel går bra att mosa väl med gaffeln.
Komplettera med rekommenderat proteinpulver vecka 1-4.
Introduktion av livsmedel, vecka 5
Nu är det dags att försiktigt komma igång med fast mat. Börja med lättuggad mat och tugga ordentligt. De första månaderna efter operationen kan man vara extra känslig för vissa livsmedel och då kan det vara bra att avvakta ett tag för att sedan försöka igen. Trådiga och klibbiga livsmedel som te x rabarber, räkor, broccolistjälkar, vitt ris, vitt bröd och pasta kan man med fördel vänta ett tag med att introducera.
Vitaminrekommendationer för överviktsopererade
Scandinavian obesity surgery registry (SOREG) har utformat nationella riktlinjer avseende vilka vitaminer och mineraler man behöver komplettera med som överviktsopererad. Riktlinjerna baseras på sammanställd forskning utifrån det underlag som finns idag avseende både patienter som är gastric bypass- och gastric sleeve-opererade.
Aleris Obesitas har beslutat sig för att anta dessa riktlinjer som förstahandsrekommendation. Oavsett om du gjort en gastric bypass eller gastric sleeve är rekommendationerna desamma:
För Gastric sleeve och Gastric Bypass bör ett minsta dagligt kosttillskott innehålla följande ämnen:
- Järn (45-60 mg/d)
- Vitamin B12 (cyanokobolamin 350 mikrogram/d) (kan alternativt ges som injektion 1 mg var 3:e månad)
- D-vitamin (800 E) alltid i kombination med kalcium (>500 mg, helst i citratform)
- Folat (400 mikrogram/d)
- Tiamin (kvinnor 1,1 mg/d, män 1,4 mg/d)
- Zink (9 mg/d)
Vitaminer kommer vara en del av din vardag livet ut så se till att ha ett riktigt bra och lättillgängligt ställe för dina tabletter. Dricker du kaffe varje dag kan närheten av kaffebryggaren vara bra, passar det bättre vid tandborsten eller kanske i hallen? Hitta ditt ställe och sprid ut dem på det sätt som fungerar bäst för dig. Det viktiga är att du tar dem.
Jag är opererad, hur gör jag för att få recept på vitaminerna?
Baricol beställer du själv via deras hemsida och du kan då välja att ha dem på prenumeration vilket vi rekommenderar. Om du vill ha vitaminer på recept kommer du att få förnyade recept under hela uppföljningsperioden. Därefter får du kontakta din vårdcentral vid receptförnyelse.
Vad händer om jag är överviktsopererad och inte tar mina vitaminer?
Ingenting, inledningsvis. Många patienter tycker att de mår bättre, och äter bättre än någonsin och anser sig därför inte behöva tillskott. Problemet med detta är att vitaminbrister och framförallt bristsymtom tar tid att utveckla är och väldigt diffusa.
Vitaminbrist på lång sikt ger konsekvenser som benskörhet, blodbrist och nervpåverkan för att nämna några exempel – och då är det försent. Du som är överviktsopererad rekommenderas att ta tillskott livet ut, det är ett av de viktigaste delarna i egenbehandlingen efter operationen.
Här kan du läsa SOREG:s rekommendationer i sin helhet.