Natalie reder ut sömnapné
Om du sällan känner dig utsövd efter en natts sömn kan det bero på sömnapné, eller obstruktivt sömnapnésyndrom, som syndromet egentligen heter. Natalie Dejbakhsh Klintenstedt, sjuksköterska och enhetschef på Aleris Sömnapné, reder ut begreppen.

Vad är sömnapné?
Sömnapné innebär att du har upprepade andningsuppehåll när du sover. Det beror oftast på att tungan faller bakåt i svalget så att luften inte kan passera fritt. Det finns effektiv hjälp att få som gör att du kan andas som vanligt när du sover och vakna mer utvilad.
Hur ser symtomen ut?
Det absolut tydligaste symtomet är upprepade andningsuppehåll under sömn, minst tio sekunder långa. Men eftersom du själv sällan märker att du har andningsuppehåll även om du vaknar till, kräver det oftast att någon i din omgivning uppmärksammar det. Vanliga symtom som du själv kan vara uppmärksam på är att du sällan känner dig utsövd, att du vaknar med en klumpkänsla i halsen eller att du vaknar och är kissnödig flera gånger per natt.
Ofta hänger sömnapné ihop med att du snarkar. Det gör det också lättare för din omgivning att upptäcka sömnuppehållen, eftersom det då blir helt tyst.
Kan det vara farligt?
Sömnapné är en känd riskfaktor för olika hjärt- och kärlsjukdomar, exempelvis stroke. Att sällan känna sig utsövd kan också bidra till ökad risk för vardagsolyckor och exempelvis i trafiken. Däremot vill jag trycka på att det är själva sömnapnén som innebär en risk och inte snarkandet i sig – alla snarkar ibland.
Går det att behandla?
Ja, om en utredning visar att du har sömnapné så är det lätt att behandla. Det vanligaste är att du sover med en CPAP, en apparat som hjälper dig att hålla andningsvägarna fria genom en svag luftström. Det kan också räcka med en särskild bettskena som också gör att luftvägarna hålls fria genom att den förhindrar tungan att falla bakåt.
När ska man söka hjälp?
Jag tycker att du ska söka hjälp om en anhörig har reagerat på att du har andningsuppehåll på natten eller om du sällan känner dig utsövd utan att förstå vad det beror på.
Först görs en utredning där du får sova en natt med en apparat som registrerar andningsuppehåll, snarkningar, syresättning av blodet och kroppsposition. Analysen av den visar om du har obstruktiv sömnapné och i så fall blir du kallad till oss för diskussion om fortsatt behandling. För att få en utredning vänder du dig till din vårdcentral som kan skriva en remiss till oss. Du kan också vända dig direkt till oss om du har möjlighet att själv betala för utredning och behandling.
Aleris Sömnapné
Sabbatsberg Sjukhus
Olivecronas väg 1
113 61 Stockholm
Telefon
08-128 693 00
Öppettider
Måndag-fredag 7:45-16:00