Impotens
Erektil dysfunktion
Erektionsproblem kan ha många orsaker. Det kan handla om stress, nervositet eller sjukdom. Även vissa behandlingar, läkemedel eller operationer, kan påverka förmågan att få och behålla stånd.
Inga särskilda förberedelser är nödvändiga innan undersökningen.
Undersökningen börjar med att en sjuksköterska fyller ditt urinrör med en bedövningsgelé. Sedan undersöker läkaren urinröret och urinblåsan med hjälp av cytoskopet. Om du är man undersöks, även den del av urinröret som omger prostatan.
Efter undersökningen kan du känna en lätt sveda i urinröret som kan vara i något dygn. Ibland får man också en liten blödning från urinröret. Det är helt ofarligt och pågår i 1-2 dygn. För dig som är man kan det vara svårt att komma igång med att kissa, särskilt om du hade problem med detta redan innan provtagningen. Det är också helt ofarligt och håller i sig några dagar.
Det är viktigt att du dricker rikligt med vätska efter undersökningen. Då spolas urinvägarna rena och eventuella besvär försvinner fortare. Urinvägsinfektion efter undersökningen är sällsynt men måste tas på allvar. Vanliga symptom är täta trängningar, frossa och feber. Händer detta ska du kontakta sjukvården.
Urinläckage - Svårt att hålla tätt
Urininkontinens är vanligt hos både män och kvinnor. Urinläckage kan vara kopplat till ansträngning eller att ha svårt att tömma urinblåsan helt. Olika sorters inkontinens kräver olika behandlingar.
De vanligaste ingreppen i förhuden är operationer för kort sträng under ollonet och trång förhud.
Spermatocele
Spermiecysta är en utbuktning på den flera meter långa gång som utgör bitestikeln. Dessa cystor är helt ofarliga men kan ibland bli så stora att de ger tyngdkänsla eller utgör ett utrymmesproblem mellan benen.
En sterilisering är ett mindre kirurgiskt ingrepp som innebär ett säkert skydd mot oönskade graviditeter resten av livet. En sterilisering påverkar inte den sexuella förmågan och skyddar inte mot könssjukdomar.