Skip to Content

Prostatacancer

Oftast utvecklas tumörer i prostatan långsamt. När behandlingen påbörjas beror därför på hur mycket besvär den ger och om den har spridit sig. Tumören kan bekämpas med kirurgi, strålning, hormoner och cytostatika. Ibland kombineras flera behandlingar. Hos oss kan du få utredning och behandling av prostatacancer.

Ett tecken på prostatacancer kan vara ett förhöjt så kallat PSA-värde, men en sådan mätning ger inte ett säkert besked. PSA kan också vara förhöjt av andra skäl, som till exempel godartad prostataförstoring. För att säkerställa en cancerdiagnos i prostatan behöver läkaren göra ett vävnadsprov.

Standardiserat vårdförlopp

Vi arbetar efter ”standardiserat vårdförlopp” inom bland annat prostatacancer. Det betyder att vid misstanke om cancer ska undersökningarna göras i en viss ordning och inom en viss tid oavsett vem du är eller var du bor. 

Den grundläggande behandlingen är operation och/eller strålbehandling, men ofta kombinerad med olika läkemedel.

Nästan 10000 nya fall om året

Varje år upptäcks nästan 10 000 nya fall av prostatacancer i Sverige. Den uppstår sällan före 50 års ålder, men blir därefter vanligare med ökande ålder. Många botas och för många blir även spridd prostatacancer mer som en kronisk sjukdom som man kan leva ett bra liv med. Men ändå dör cirka 2 500 svenska män årligen av sjukdomen.

Ytterligare information

Via länkarna kan du läsa mer om ProstatacancerGodartad förstoring av prostatan och Patientföreningen Prostatacancerförbundet.Michael Szeps

Michael Szeps

Legitimerad läkare, specialist i onkologi. Medicinsk ansvarig läkare.

Särskild inriktning: Bröstcancer

Nils Wilking

Legitimerad läkare, docent och specialist i onkologi

Pernilla Östberg

Pernilla Östberg

Leg. sjuksköterska

Annika Landegren

Leg. sjuksköterska, bröstkirurgi

Lotta Johansson

Lotta Johansson

Undersköterska

Eva af Trampe

Eva af Trampe

Legitimerad läkare, specialist i onkologi

Särskild inriktning: Bröstcancer


Immunterapi vid cancer

Immunterapi är ett samlingsbegrepp för läkemedel som stimulerar kroppens eget immunförsvar till att angripa cancercellerna.

Läs mer >


Back to top