Vi svara på vanliga frågor kring antikroppstester
Här samlar vi frågor och svar kring hur testningen går till, hur du bokar och vilket resultat du kan förvänta dig.
Vill du veta mer om antikroppstester i allmänhet och hur pålitligt vårt test är, läs artikeln där Bo Wihlborg reder ut begreppen kring antikroppstester.
Behöver jag förbereda mig?
Nej, du behöver bara komma i tid till ditt test, ladda ner appen och svara på frågorna om symtom.
Hur bokar jag en provtagning?
Du går in på vår hemsida och bokar en tid. När du kommer till oss för ditt prov följer du anvisningarna på respektive mottagning. Du blir stucken i armvecket, eftersom testet görs från venblod. Räkna också med att du kan behöva vänta lite. Tidsbokningen gäller för en 20-minutersperiod, och du får alltså ta ditt prov någon gång under det tidsintervall du har bokat. Boka tid här.
Vad kostar det?
Kostnaden per prov är 890 kronor än så länge. Du betalar med kort när du anmäler dig i receptionen. Vi för just nu diskussioner med våra regioner, hur vi kan bidra till deras testning som finansieras av staten, men än så länge är denna process inte i gång ordentligt. Region Stockholm har gått ut med att testerna ska vara gratis, men det är ännu oklart hur stor kapaciteten är och hur privata aktörers kapacitet ska nyttjas.
Regeringen har meddelat att man ska kunna göra antikroppstester och bara betala patientavgift, hur kommer det sig att ert test är dyrare?
Det är ännu inte klart när och hur denna testning kommer att gå till. Troligtvis kommer det att krävas upphandlingar. Den som vill göra testet nu får alltså betala hela kostnaden själv, medan den som kan tänka sig att vänta kommer att kunna göra testet och bara betala patientavgift.
Vilka personer kan testa sig?
Alla som är friska och varit symtomfria i minst två dygn. Vi kan inte ta emot någon med pågående smitta. För att hinna utveckla tillräckligt med antikroppar för att testet ska reagera, bör det också ha gått minst tre veckor sedan symtomdebut. Det är inte heller meningsfullt att testa personer som inte har haft symtom som kan misstänkas vara covid-19.
När kan jag testa mig?
Du måste vara frisk och ha varit symtomfri i minst två dygn. Det bör även ha gått minst tre veckor sedan du blev sjuk för att du ska hunnit utveckla tillräckligt många antikroppar för att testet ska reagera. Vi kan inte ta emot någon med pågående smitta och vi kan inte testa för pågående smitta.
Testar ni även barn?
Vi provtar bara personer från 15 år. Covid-19-infektion hos barn och ungdom är mycket sällsynt. I det fall misstanke om infektion föreligger hos person med ålder 0-15 år rekommenderar vi att patienten behandlas av pediatrisk specialist.
Räcker det att en person i familjen tar provet?
Ett test svarar visserligen bara för just den provtagna individen, men om en person i familjen testar positivt, talar mycket för att även övriga familjemedlemmar har utvecklat antikroppar, men säkert är det inte
Måste man verkligen bli stucken i armen, går det inte att ta ett stick i fingret istället?
Tyvärr inte, om du vill ha ett säkert test. Det finns så kallade snabbtester där man sticker i fingret, de är tyvärr inte så tillförlitliga och kan visa fel åt båda håll, vilket gör dem ganska meningslösa.
Kan testet vara negativt, trots att jag haft covid-19?
Testen vi använder är väldigt säkra men om det har gått mindre än tre veckor sedan du blev sjuk finns det risk att antikropparna testet mäter inte har utvecklats. Men det finns ingen garanti för att du har utvecklat antikroppar trots genomgången sjukdom. Det kan både bero på att kroppen ännu inte hunnit utveckla antikroppar, eller att du inte kommer göra det. Det är långt ifrån alla som utvecklar antikroppar, många utvecklar istället en annan immunrespons med hjälp av T-cellerna. Detta har vi ännu inte möjlighet att testa på vanliga laboratorier.
Hur lång tid tar det innan jag får mitt provsvar?
Det tar normalt två arbetsdagar, men vid hög belastning på laboratoriet kan det komma att ta längre tid. Laboratoriet ska prioritera flödena från den offentliga vården. Vi använder oss av appen Kind för att patientsäkert leverera ut provsvaren, har ni inte fått provsvaren inom 5 dagar, logga in på appen så kan ni kontakta provtagningen där.
Jag har frågor kring mitt testresultat och mina symtom, och vill prata med en läkare, hur gör jag?
Om ni önskar rådgivning om era tester kan ni boka en tid med läkare, vi kan erbjuda både videobesök och online-konsultationer. Kontakta din provtagningsklinik för att boka. Kontakta den mottagning där du tog provet.
Jag vill ha ett läkarintyg, vad kostar det och hur gör jag?
Vi kan erbjuda läkarintyg om ni behöver till t.ex. visumansökning. Ni beställer det på provtagningsplatsen.
Måste jag ladda ner appen innan jag testar mig?
Du kan boka ditt test i appen eller på vår hemsida. När du har bokat en tid får du ett sms med en bokningsbekräftelse. När resultatet sedan är klart får du ett sms med en länk till appen och instruktioner för nedladdning. Det krävs en tvåfaktorsautentisering för att du ska komma åt ditt resultat i appen.
Vart vänder jag mig om jag har problem med appen?
Maila support@kind.app
Hur kommer ni att använda den data ni samlar in?
Vi har en dialog med Folkhälsomyndigheten, som är intresserade av att ta emot den data vi samlar in. Vi har också erbjudit en forskargrupp att ta emot vår data, men har ännu inte fått någon respons där. Alla dessa uppgifter kommer presenteras i avidentifierad form och endast till forskningsprojekt godkända av etisk kommitté.