Vi reder ut begreppen kring antikroppar och immunitet
- Ju längre den här pandemin pågår, desto mer lär vi oss samtidigt som mycket av det vi trodde att vi visste ställs på ända, säger Aleris chefläkare, tillika specialist i infektionssjukdomar, Bo Wihlborg.

Fram till nyligen rådde det väldigt stor osäkerhet kring kopplingen mellan antikroppar och immunitet, men nu har Folkhälsomyndigheten slagit fast att man ska ha immunitet efter genomgången sjukdom och att skyddet bör vara i minst ett år. Man ska också vara medveten om att skyddet kan börja avta efter ett tag. Aleris chefläkare, tillika infektionsläkare, Bo Wihlborg reder ut begreppen kring antikroppar och immunitet.
Är jag immun om jag har antikroppar?
Det är nu klarlagt att du med största sannolikhet blir immun efter genomgången covid-19, vilket innebär att du har ett skydd mot viruset om du testar positivt för antikroppar i ett antikroppstest. Däremot har vi nu sett att alla som genomgått covid-19 inte utvecklar antikroppar, utan att man istället kan utveckla T-cellsimmunitet. Självklart är det också viktigt att fortsätta tvätta händerna och att stanna hemma och du är sjuk även om du har antikroppar. Det är viktigt att förstå att immunitet inte alltid är 0 eller 100%. Enligt Folkhälsomyndigheten bör skyddet vara i upp emot ett år. Skyddet behöver inte vara fullständigt och du kanske fortfarande kan bli sjuk, men att du isåfall får ett lindrigare sjukdomsförlopp. Det är också troligt att immuniteten kan börja avta efter ett tag. Eftersom ny kunskap hela tiden tillkommer, hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens senaste råd kring immunitet.
Hur ska man egentligen tolka resultatet av sitt antikroppstest?
Det är både enkelt och komplicerat. Har du fått ett positivt resultat har du utvecklat antikroppar och du kan betrakta dig som immun, men du måste ändå fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer. Får du ett negativt test betyder det bara att du inte utvecklat en immunrespons i form av antikroppar, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att du inte haft covid-19. En ny studie på Karolinska visar nu att så många som 50 procent av de som genomgått covid-19 inte utvecklar antikroppar, utan istället utvecklar en immunitet via T-cellerna.
immunitet via T-cellerna
Enligt en ny studie från Karolinska Institutet har man nu lyckats visa att det är fler som utvecklar en annan sorts immunitet än antikroppar, så kallad T-cellsimmunitet. Se klippet från Tv4 här.
Vad är T-celler och hur fungerar T- cellsimmuniteten?
T-celler är en typ av vita blodkroppar som utgör en viktig del av kroppens immunförsvar, det adaptiva immunförsvaret. T-cellsimmunitet innebär att så fort kroppen träffar på ett nytt virus lär sig det adaptiva immunförsvaret allt om viruset. Det lär sig att känna igen viruset och skickar T-cellerna att attackera det om de skulle stöta på viruset igen. Vid en första infektion med ett specifikt virus tar det cirka en vecka innan det adaptiva immunförsvaret är fullt utvecklat och T-cellerna vet att de ska attackera viruset.
Enligt den studie som KI gjort är det betydligt fler som utvecklar T-cellsimmunitet än de som faktiskt utvecklar antikroppar. Till skillnad från antikroppar som attackerar själva viruset efter det att viruset tagit sig in i en cell och kopierat sig, dödar T-cellerna hela den infekterade cellen med virus och allt. I den här studien har man även hittat T-celler hos familjemedlemmar till personer som varit sjuka men där de som har utvecklat T-celler inte haft några symtom alls.
I studien har man konstaterat att så många som dubbelt så många kan vara immuna jämfört med de som har utvecklat antikroppar. Det här förklarar också varför vi haft en så kraftig nedgång i smittkurvan i Stockholm, trots att vi inte gjort några andra förändringar och trots att så få utvecklat antikroppar ännu. Här kan du läsa mer om resultatet av studien hos KI.
Är T-cellsimmuniteten lika lång som den man får om man har antikroppar?
Det vet vi inte ännu, men troligtvis är den det. Baserat på tidigare studier av andra coronavirus, bedömer Folkhälsomyndigheten att T-cellsimmuniteten har lika lång överlevnad som antikroppar.
Visar era tester även om man har utvecklat immunitet via T-celler?
Tyvärr gör de inte det. Testning av T-celler är en betydligt mer komplicerad process än testning av antikroppar. Därför finns det ännu inga utvecklade tester tillgängliga utanför universitetslaboratorierna. Förhoppningen är att vi även kommer att kunna utveckla sådana tester för testning i större skala.
Jag har inte märkt av att jag varit sjuk under våren, men har ändå fått ett positivt resultat, är resultatet fel, eller kan man utveckla antikroppar utan att ha varit sjuk?
Det är fullt möjligt att du varit smittad utan att du haft några symtom eller bara väldigt milda symtom, som t ex lätt feber, som du kanske inte ens märkt. Det är det vi kallar asymtomatisk smitta. Då har din kropp utvecklat antikroppar mot viruset trots att du inte varit sjuk. Vi vet ännu inte hur vanligt detta är.
Jag är säker på att jag haft covid-19, men jag har ändå ett negativt resultat på mitt antikroppstest. Hur kan det komma sig?
Det vi ser nu är att många som med allra största sannolikhet haft covid-19 ändå inte har utvecklat antikroppar. Jag har sett exempel på familjer där alla varit sjuka samtidigt med mer eller mindre samma symtom, men där endast en i hushållet har utvecklat antikroppar. Och det har heller inte varit som man kan tro - att det varit den som varit mest sjuk som har utvecklat antikroppar. I det exemplet jag tänker på har det istället varit tvärt om; den som hade antikroppar i familjen (en tonåring) hade bara haft lätta symtom i tre dagar, medan föräldrarna var sjuka i tre respektive tolv veckor utan att de utvecklade antikroppar. Med tanke på resultatet av KI:s studie (som nämns ovan) är det då troligt att de som inte utvecklat antikroppar istället har utvecklat T-cellsimmunitet.
Kan man vara immun om man haft covid-19, trots att man inte har utvecklat antikroppar?
Vi vet ännu för lite om detta. Men som man visat i Karolinska Institutets nya studie är det möjligt att de vita blodkropparna (T-cellerna) minns viruset och då svarar snabbt vid en ny infektion, men att detta inte syns i testerna. Däremot har vi hittills inte sett någon som haft bekräftad covid-19 två gånger. Samtidigt verkar det som att vissa har haft långa sjukdomsförlopp där de varit friska i 4-5 dagar, för att sedan insjukna igen. Men det får vi nog räkna som en del av sjukdomsförloppet, inte som att man blivit frisk och sen återinfekterats.
Jag har förstått att inte bara är så enkelt som att det är positivt eller negativt, utan att man också kan ha höga eller låga nivåer av antikroppar, har man immunitet även om man har låga nivåer?
Har man höga nivåer av antikroppar kan man anse att man har ett gott skydd men är man i den lägre änden ska man inte prata om immunitet utan om en genomgången infektion. Har man inga antikroppar alls är det ännu väldigt oklart om man kan räkna med att man har immunitet.
Får man veta om man har höga eller låga antikroppssvar, eller får man bara svaret positiv eller negativ?
Vi får bara svaret positivt eller negativt från laboratoriet, eller i några fall ”gränsvärde”.
Vad är skillnaden mellan antikroppstest och PCR-test?
Ett antikroppstest mäter bildade antikroppar i blodet efter en sannolikt genomgången covid-19 smitta. Ett positivt antikroppstest visar genomgången sjukdom, medan ett PCR-test påvisar pågående eller nyligen genomgången covid-19 smitta. Ett positivt antikroppstest innebär att det är mycket liten risk att du skulle kunna smitta någon, medan ett positivt PCR-test innebär att du med stor sannolikhet är smittsam just nu.
Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har omkring 17 procent av stockholmarna utvecklat antikroppar mot covid-19. Med tanke på att ni har hittat personer som verkar ha genomgått infektionen, men som ändå inte har antikroppar, är din bedömning att den verkliga siffran på hur många som faktiskt haft covid-19 är högre?
Det är väldigt svårt att säga, men det är ändå ganska troligt att det är så. Vi har ju sett en kraftig inbromsning av smittspridningen i Stockholm på senaste tiden, trots att vi inte gjort några andra förändringar. Det borde tyda på att en ganska stor andel av befolkningen faktiskt har utvecklat en immunitet.
Finns det inte ändå en risk att människor som testar positivt för antikroppar slutar följa myndigheternas råd?
Den risken finns självklart. Därför är vi också väldigt tydliga med informationen, både när man bokar testet och när vi lämnar provsvaret. Att du har antikroppar är inte en fullständig garanti för immunitet eller smittfrihet och även om du har antikroppar bör du fortsätta följa myndigheternas råd.