2021-03-30 Bosse reder ut – Coronavaccinet vem ska vaccinera sig och när?
Folkhälsomyndigheten har ändrat rekommendationerna för när dos 2 ska ges, detta för att man nu väljer att prioritera att så många som möjligt ska få i alla fall en dos, eftersom skyddet Hur ser vaccinationsordningen ut egentligen? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.

– Alla svenskar som vill ska också få vaccin, men det kan dröja till efter sommaren innan vi har vaccinerat hela befolkningen och vi uppnår en flockimmunitet, så vi får räkna med att leva med coronarekommendationerna ett bra tag fram över.
Vilka får vaccin först?
Inom äldreomsorgen är snart alla vaccinerade och i de flesta regioner pågår nu fas 2. Vaccineringen är indelad i fyra faser:
- Fas 2 omfattar alla från 65 år. Åldersgränsen har alltså sänkts från 70 till 65. Fas två omfattar även LSS, samt övrig hälso- och sjukvårdspersonal.
- Fas 3. Är övriga riskgrupper. Och här ska de åldersgruppen 60-64 år med riskfaktorer vara först u. Därefter kommer övriga i riskgrupper, samt personer med svårighet att följa smittskyddsåtgärder, exempelvis vissa yrkesgrupper.
- Fas 4. Övriga.
Kan man räkna med att vara vaccinerad innan semestern om man inte tillhör någon prioriterad grupp?
Det är inget jag skulle våga räkna med. Eftersom alla vaccintillverkar har haft problem med leveranserna, och att utlovade sändningar både är mindre och kommer senare än utlovat så får vi nog räkna med att det blir svårt att hålla tidplanen.
Varför är det så stora förseningar?
Det är många olika faktorer som samverkar. Men dels handlar det om att vissa länder nekar export av vaccin ifrån sina fabriker, vilket gör att tillexempel USA har en massa vaccindoser av Astras Vaccin som bara står och väntar, trots att vaccinet ännu inte godkänts där. Dels är det ingen tillverkare som har hunnit få upp något lager, det innebär att varje försening i produktion också blir en försening i leverans.
Varför har Folkhälsomyndigheten valt att förlänga tiden mellan spruta ett och två?
Det handlar främst om att vaccinleveranserna är så pass försenade och att det är bättre att fler har ett halvgott skydd än att färre har ett fullständigt skydd. Samtliga vacciner ger ett relativt gott skydd redan efter första sprutan.
Kan alla ta alla vacciner?
I dagsläget så rekommenderas Astras vaccin bara till personer som är 65 år eller äldre. Detta beror på att man just nu utreder om det kan finnas ett samband mellan ett mycket ovanligt men allvarligt tillstånd med kombinerad blodpropp och ökad blödningsrisk som drabbat omkring 20 personer av 20 miljoner vaccinerade. Men samtliga av de drabbade har varit under 55 år, därför har myndigheterna valt att återuppta vaccineringen av de äldre. Läs mer om Astras vaccin här.
Jag tillhör en riskgrupp, är jag inte prioriterad?
Jo, det handlar mer om att Folkhälsomyndigheten har gjort en prioritering även inom riskgrupperna. De personer som tillhör en riskgrupp men är yngre än 70 år kommer alltså sist i ordningen inom riskgrupperna, men före den övriga befolkningen. Bedömningen är gjord utifrån möjligheten att rädda liv. De som löper störst risk att dö om de smittas ska vaccineras först.
Finns det anledning för någon att vara försiktig med vaccinet?
Ett fåtal personer med allvarliga allergier har fått kraftiga allergiska reaktioner på vaccinet. Om du någon gång fått en svår allergisk reaktion eller andningsproblem av andra vaccininjektioner är det viktigt att du meddelar detta.
Läs mer om hur vaccinerna fungerar och vilka biverkningar som finns här
När det gäller Astra Zenecas vaccin inväntar vi nu besked för personer under 65 år.
Kommer barn att vaccineras och i så fall från vilken ålder?
Barn och ungdomar under 18 år bedöms inte vara aktuella för vaccination för närvarande. Detta beror främst på att barn varken anses driva smittspridningen eller bli sjuka i någon större utsträckning. Vaccinet är heller inte testat på barn, och det måste göras innan det kan bli aktuellt att vaccinera barn.
Kan man vaccinera sig om man är gravid eller ammar?
Gravida rekommenderas inte att vaccinera sig i dagsläget eftersom vaccinet inte är testat på gravida ännu. När det gäller amning så finns däremot ingen avrådan, utan du kan vaccinera dig även om du ammar.
Vad kostar det?
Vaccinationen kommer att bekostas av staten, så för individen kommer det att vara kostnadsfritt.
Kommer jag att kunna vaccinera mig hos Aleris?
Vi vet ännu inte hur vaccinet kommer att fördelas, men vår förhoppning är så klart att vi ska kunna bidra på alla de mottagningar där vi har avtal om att vaccinera för säsongsinfluensan. Det kommer vara upp till respektive region att besluta om vilka som ska hjälpa till med vaccinationen.
Jag har en privat sjukvårdsförsäkring, eller är beredd att betala privat, kan jag få vaccin snabbare?
Nej, även om vi hade haft möjlighet att köpa vaccin själva hade vi inte gjort en annan prioritering än Folkhälsomyndigheten.
Behöver man vaccinera sig om man har antikroppar eller har haft bekräftad smitta?
Myndigheternas besked är att alla ska vaccineras enligt riskordningen oavsett om de har haft covid eller ej och oavsett om de har utvecklat antikroppar. Detta i första hand för att det skulle vara för komplicerat att prioritera vaccinering efter antikroppstestning.
Läs mer här om hur vaccinet skyddar
Jag har vaccinerat mig mot influensan och pneumokocker, måste jag vaccinera mig mot covid ändå?
Om du vill få skydd mot covid måste du också vaccinera dig mot covid. Influensavaccinet ger dig ett skydd mot säsongsinfluensan och måste förnyas varje år eftersom influensastammarna varierar från år till år. Pneumokockvaccinet skyddar mot en allvarlig följdsjukdom orsakad av influensa eller annan infektion som till exempel covid. Läs mer om pneumokockvaccin här.
Detta är en del i serien ”Bosse reder ut” där vi försöker hitta begripliga svar på otydliga frågor och ge råd till våra patienter och allmänheten kring hur man bör förhålla sig till smittan, skydda sig själv och sina medmänniskor.
Det är mycket att hålla reda på i en pandemi. Och det är inte alltid så lätt att få svar på sina frågor. Under pandemin gör vi på Aleris allt vi kan för att förhindra smittspridningen. Inte bara på våra egna mottagningar, utan även genom att bidra till att förenkla och förklara. Läs fler artiklar i serien Bosse reder ut.