20-11-25 November Vem ska egentligen testa sig för covid-19 och när?
Antalet som behöver testa sig för covid-19 ökar hela tiden. Testkapaciteten har gått i taket i många regioner och Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som inte har symtom att låta bli att testa sig. Men hur ska man tänka egentligen? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.

Vem ska testa sig och när?
Alla som har symtom som kan misstänkas vara smittade av covid-19 ska isolera sig hemma och testa sig. Har du nyligen haft fysisk kontakt (umgåtts närmare en 1,5 meter i mer än 10 minuter) med någon som testat positivt, eller bor tillsammans med någon som testar positivt, så ska du också testa dig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna med symtom på covid-19 tar ett PCR-test. Samma rekommendation gäller barn från förskoleklass, det vill säga från cirka 6 års ålder.
Hur mycket symtom, eller hur länge måste jag haft symtom för att få testa mig?
Om symtomen är snabbt övergående, till exempel om du vaknar och är lite hängig men redan nästa dag känner dig helt bra, behöver du inte testa dig för covid-19. Inte heller om symtomen har en tydlig orsak som du känner igen, till exempel migrän eller allergi. Annars ska du testa dig.
När ska man inte testa sig?
Har du inga symtom, behöver du inte testa dig. Bor du som tidigare testat positivt för covid-19 däremot tillsammans med någon som testat positivt eller vet med dig att du haft fysisk kontakt med någon som är konstaterat covid-positiv, bör du ringa 1177 och rådgöra med dem ifall du borde testas igen, olika regioner kan göra olika bedömningar här.
Har du tidigare testat positivt för covid-19 behöver du inte testa dig igen. Men det viktiga är att det alltså inte är ok att testa sig bara för att se om man är frisk och vill träffa släkt eller vänner, eller gå på fest.
Fysisk distans ska just nu hållas till alla utanför den närmaste familjen även när du känner dig frisk.
Jag har tidigare haft covid-19, nu har jag symtom, ska jag testa mig igen?
Har du tidigare testat positivt för covid-19 behöver du inte testa dig igen, eftersom ej smittsamma virusrester kan finnas kvar mycket länge hos vissa personer. Ett nytt positivt test behöver alltså inte innebära återinfektion, även om det kan göra det. Däremot ska du som haft covid-19, och nu på nytt har symtom, stanna hemma minst en vecka och så länge du har symtom, samt i två dygn efter att du är symtomfri.
Kan man känna sig säker på att provet visar rätt? I Stockholm hade det varit flera hundra falskt negativa tester nyligen?
Enligt Region Stockholm beror detta på fel på provtagningsmaterialen. Detta gäller enbart tester som har skett de senaste veckorna. Men det finns också ett generellt problem med att testerna inte är hundra procent tillförlitliga. Att man missar en del handlar mycket om att man missar de med låga virusnivåer. Som tur är har man också mindre risk för att smitta andra om man har låga virusnivåer. Det är betydligt mindre risk för falskt negativa svar om provet tas tidigt i sjukdomsförloppet. Provtagning vid fel tillfälle kan också öka risken för att få ett felaktigt negativt svar.
Men om provtagning vid fel tillfälle kan öka risken för felaktigt negativt svar, varför ska man inte testa sig flera gånger?
Många är positiva i månader efter insjuknandet. Det är därför inte meningsfullt att testa kort inpå det att man tidigare varit sjuk. Nu när vi har begränsat med testkapacitet så måste vi prioritera på det sättet, eftersom de som återinsjuknar sällan har höga virusnivåer och inte är lika smittsamma.
Förekommer även felaktigt positiva tester?
Ett fåtal personer har även fått felaktigt positivt svar på sitt PCR-test för covid-19. Alla som berörts av detta ska dock ha fått ett nytt provsvar digitalt och provsvaret skickas även med posten, har man inte hört något efter 27 augusti så är man inte drabbad av detta.
Hur gör jag när jag väntar på test eller testresultat?
Så länge du har symtom så stannar du hemma och isolerar dig. Du bör isolera dig tills du fått ett negativt svar, oavsett om symtomen går över medan du väntar på att få göra test, eller väntar på provsvar. Om provsvaret dröjer, och du varit symtomfri i minst två dygn, ring 1177 och rådgör.
Hur länge ska jag stanna hemma om jag får ett positivt test?
Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet. Du ska stanna hemma i minst sju dygn efter att du insjuknat, du ska även ha varit feberfri de två sista dygnen och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri. Har du varit i kontakt med vården under din sjukdom är det behandlande läkare som avgör när du är smittfri. I övrigt gäller:
• Om du testat positivt ska du isolera dig så länge du uppvisar symtom och i minst sju dygn. Även här gäller att du ska vara symtomfri och utan feber i två dygn för att kunna återvända till skola, jobb eller andra aktiviteter.
• Om du har testat positivt och i övrigt är symtomfri bedöms du vara smittfri sju dygn efter testtillfället.
• Om du utvecklar symtom först efter testtillfället räknas du som smittfri tidigast sju dygn efter insjuknandet.
Det är viktigt att tänka på att du fortsatt behöver följa de generella rekommendationerna för att minska smittspridning i samhället.
Det finns ju snabbtester, varför är de inte tillgängliga överallt?
De är inte validerade ännu, vissa regioner har köpt in dem, men Folkhälsomyndigheten utvärderar dem just nu. Det vi vet om dessa tester är att de har en lite sämre träffsäkerhet än PCR-testerna.
Ni har ju haft erbjudande om PCR-testning av friska personer för reseintyg och dylikt, hur rimmar det med Folkhälsomyndighetens rekommendationer?
Vi pausade dessa tester när det stod klart att testningskapaciteten var begränsad och kommer inte att återuppta det förrän vi är säkra på att vi inte riskerar att konkurrera med mer prioriterad testning.
Läs mer här om PCR-tester
Läs mer här om Antikroppstester
Detta är en del i serien ”Bosse reder ut” där vi försöker hitta begripliga svar på otydliga frågor och ge råd till våra patienter och allmänheten kring hur man bör förhålla sig till smittan, skydda sig själv och sina medmänniskor.
Det är mycket att hålla reda på i en pandemi. Och det är inte alltid så lätt att få svar på sina frågor. Under pandemin gör vi på Aleris allt vi kan för att förhindra smittspridningen. Inte bara på våra egna mottagningar, utan även genom att bidra till att förenkla och förklara. Läs fler artiklar i serien Bosse reder ut.