Vad är skillnaden mellan PCR- och antigentester?
PCR-testerna är de säkraste testerna vi har för att påvisa pågående covidinfektion. De reagerar på väldigt låga virusnivåer, och till och med döda virusrester långt efter det att infektionen är över och patienten inte smittar längre. Nackdelen är att de kräver laboratorieanalys och att det tar tid att få svar.
Fördelen med antigentesterna är att de kan påvisa aktiv sjukdom snabbt och kräver inte laboratorieanalys. Antigentester är i allmänhet enkla att använda och kan ge svar inom 10 – 30 minuter. De kan alltså utföras direkt på mottagning eller vid hembesök.
Men det krävs högre nivåer av virus för att testet ska ge utslag jämfört med PCR, därför ska testet bara användas på personer med symtom och måste tas tidigt i sjukdomsförloppet. Man kan bara använda testet för att påvisa covidsmitta, ett negativt test måste följas upp med ett PCR-test för att utesluta smitta.
Hur säkra är provresultaten?
PCR-test med positivt resultat, det vill säga att de indikerar en pågående infektion, betraktas som mycket träffsäkra. PCR-test med negativt resultat är träffsäkert förutsatt att det tagits vid rätt tidpunkt. Men det förekommer att tester på personer med en pågående infektion ändå ger ett negativt svar. Ibland kan proven behöva göras om då man inte fått tillräckligt mycket DNA att analysera. Antigentesterna är inte lika tillförlitliga som PCR-tester då det krävs högre virusnivåer för att de ska ge utslag. Det görs just nu en rad olika studier globalt för att se hur säkra de är.
Läs mer om PCR-tester här.
När ska man ta ett PCR-test eller antigentest?
Det ska du ta när du har fått symtom. Så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet. I vissa fall kan man behöva testa sig även när man inte har symtom.
Läs mer här om när man ska testa sig.
När ska man ta ett antikroppstest?
Man ska inte ta det förrän tidigast 48 timmar efter att man blivit frisk. Det kan ta tid för kroppen att bilda antikroppar och provet bör inte tas för tidigt, Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man väntar minst 10 dagar.
Hur ska man egentligen tolka resultatet av ett antikroppstest?
Det är både enkelt och komplicerat. Har du fått ett positivt resultat har du utvecklat antikroppar och du kan betrakta dig som immun, men du måste fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer. Får du ett negativt test betyder det bara att du inte utvecklat en immunrespons och bildat antikroppar, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att du inte haft covid-19.
Kan man vara immun om man haft covid-19, trots att man inte har utvecklat antikroppar?
Vi vet ännu för lite om detta. Det finns en möjlighet att man utvecklat en annan form av immunrespons, men eftersom vi ännu inte kan påvisa detta och eftersom vi har för litet underlag ännu är detta högst osäkert. En studie på Karolinska Institutet visade att många utvecklar en T-cellsrespons efter genomgången infektion även om de inte utvecklat antikroppar. T-cellerna är en annan del av immunförsvaret och ett sådant skydd kan fungera lika bra. Problemet med detta är att det inte går att se i vanliga laboratorietester tillgängliga för allmänheten.
Läs mer om antikroppstester här.
Var bokar man testning?
Just nu kan man bara boka testning för pågående covid-infektion via 1177. När testkapaciteten inte är så överbelastad kommer vi återigen att erbjuda PCR-test av friska personer i behov av friskintyg för exempelvis resor.
Du kan boka våra antikroppstester här.
Detta är en del i serien ”Bosse reder ut” där vi försöker hitta begripliga svar på otydliga frågor och ge råd till våra patienter och allmänheten kring hur man bör förhålla sig till smittan, skydda sig själv och sina medmänniskor.
Det är mycket att hålla reda på i en pandemi. Och det är inte alltid så lätt att få svar på sina frågor. Under pandemin gör vi på Aleris allt vi kan för att förhindra smittspridningen. Inte bara på våra egna mottagningar, utan även genom att bidra till att förenkla och förklara. Läs fler artiklar i serien Bosse reder ut.