Bosse reder ut - Remiss och egenremiss
När och varför behöver men en remiss? Och vad är en remiss inom sjukvården? Vår chefläkare Bo Wihlborg fortsätter att reda ut begreppen i ”sjukvårdslingot.”

Vad är en remiss inom sjukvården?
Ibland kan du som patient behöva få vård på en annan mottagning än den du först hade kontakt med. Då kan det behövas en remiss. Det är ett besked från mottagningen du besökt att du behöver en mer specialiserad undersökning eller vård. Ibland kan du också själv skriva en så kallad egenremiss eller egenanmälan.
Ofta är det en läkare på vårdcentral som skriver en remiss men det finns också annan vårdpersonal som har möjlighet att göra det, exempelvis en sjuksköterska, psykolog eller fysioterapeut. Den som skriver remissen kallas remittent.
Till många av våra specialistmottagningar på Aleris behövs en remiss för att vi ska kunna bedöma om vår vårdverksamhet är lämplig att ge den behandling eller undersökning som behövs.
Vad innehåller en remiss?
Remissen innehåller information om vilken typ av vård remittenten bedömer att du behöver, exempelvis en speciell undersökning eller behandling. Remissen innehåller också information om hur du mår och dina symtom samt om du har haft tidigare besvär eller sjukdomar.
Vad är en egenremiss?
Du kan också skriva en remiss själv, en så kallad egenremiss där du får förklara så utförligt du kan om hur du mår, vilka symtom och besvär du har och varför du söker vård. Efter att du skickat in remissen bedöms den av personal på den berörda mottagningen som kontaktar dig när bedömningen är gjord. Om du inte vet vilken specialistmottagning du ska vända dig till är det alltid bäst att vända dig till din vårdcentral först. Annars kan du få hjälp av den specialistmottagning du söker dig till.
Regler kring remiss - upp till varje region
Varje region bestämmer själva vilka regler som gäller för remisser. Information om vad som gäller på våra olika mottagningar på Aleris hittar du på respektive verksamhets webbsida här på aleris.se
//Hälsningar, Bosse