Vi reder ut begreppen i corona-testdjungeln
Aleris börjar nu erbjuda allmänheten möjligheten att testa om de har antikroppar mot covid-19. Men många har hunnit före med en varierande flora av mer eller mindre seriösa tester och olika besked om hur testerna ska tolkas. Aleris chefläkare, tillika infektionsläkare, Bo Wihlborg reder ut begreppen kring covid-19-testerna.
- Vi känner oss nu mogna att börja erbjuda antikroppstester till allmänheten. Det har varit viktigt för oss att säkerställa att vårt antikroppstest är något vi kan stå bakom till hundra procent, samtidigt är behovet och intresset stort, säger Bo Wihlborg.
Fram till nyligen rådde det väldigt stor osäkerhet kring kopplingen mellan antikroppar och immunitet, men nu har Folkhälsomyndigheten gått ut med att man har immunitet efter genomgången sjukdom och att skyddet bör kunna vara i upp emot ett år, men att den kan börja avta efter ett tag.
Vad har man egentligen för nytta av att testa sig?
Dels är det bra för alla som är oroliga och kanske har antikroppar att få besked och kunna känna sig lugnare. Men det är också viktigt att förstå att det är många som tror att de har haft sjukdomen, och kanske därför börjat slarva lite, men som kanske testar negativt och då förhoppningsvis förstår att de måste vara försiktiga och fortsätta att följa restriktionerna.
Ju mer kunskap vi har om covid-19, desto bättre verktyg får vi i kampen mot pandemin. Därför har vi också valt att samla in information om symtom, vilket innebär att vi inte bara får in information om hur många som har antikroppar, utan även får intressanta data som vi kommer att dela med myndigheter och forskare.
Ni säger att ni har marknadens mest tillförlitliga test. Vad betyder det?
Det betyder att vi valt det test som har högst specificitet (99,6 procents tillförlitlighet) och sensitivitet (i princip 100 procentig känslighet). Det innebär att du med nästan 100 procentig säkerhet kommer att få ett korrekt svar. Däremot är det inte samma sak som att vi med hundraprocentig säkerhet kan säga att du inte haft covid-19 bara för att testet är negativt, bara att du inte har några antikroppar i blodet.
Vilken typ av test är det ni använder?
Vi använder ett så kallat plattformstest, där vi testar venblod. Det skiljer sig alltså från de snabbtester för antikroppar som funnits på marknaden en tid, främst när det gäller tillförlitlighet. Testet heter Abbot Architect SARS-CoV-2 IgG, laboratorietest och är ett blodprov som mäter om det finns antikroppar i blodet efter genomgången covid-19-infektion, det är alltså inte ett test för en pågående infektion.
Läs mer på folkhälsomyndighetens hemsida.
Hur skiljer sig ert test från de vanligaste testerna på marknaden, till exempel Apotekets?
Det finns en uppsjö av tester på marknaden, med varierande priser och tillförlitlighet. Långt ifrån alla erbjuder bedömning av läkare och möjlighet att köpa till giltigt läkarintyg. Apoteket/Doktor 24, Hedda Care, Swedoc och några till erbjuder ett snabbtest, vad vi hitta anger de inte vilken specifitet eller sensitivitet som testerna har. Men än så länge finns det inget snabbtest (stick i fingret) med samma tillförlitlighet som ett plattformstest (venblod). Apotea/Werlabs, Quality Care, erbjuder ett plattformstest med samma sensitivitet och specifitet som det vi erbjuder. Cerascreen erbjuder ett självtest med specifitet (97,4%) och sensitivitet (98,9%).
Vilken är fördelen med att du kan få ett läkarutlåtande eller ett läkarintyg?
Om du vill få en egen läkarkontakt för att diskutera eventuella kvarstående symtom, eller tillhör riskgrupp och vill få en bedömning av specialistläkare kan detta vara en fördel. Vissa länder pratar om att införa läkarintyg gällande antikroppar för inresa, det är också möjligt att intyg om antikroppar kan bli aktuellt i andra sammanhang.
Vågar jag träffa personer i riskgrupper om jag testat positivt för antikroppar?
Folkhälsomyndigheten har nu uppdaterat sina rekommendationer och bedömer att den som har antikroppar kan träffa personer i riskgrupper. Men med fortsatt försiktighet i form av avstånd och god handhygien. Helt enkelt samma riktlinjer som gäller i förhållande till andra människor som inte tillhör riskgrupp.
Finns det inte ändå en risk att människor som testar positivt för antikroppar slutar följa myndigheternas råd?
Den risken finns självklart. Därför är vi också väldigt tydliga med informationen, både när man bokar testet och när vi lämnar provsvaret, att antikroppar inte är en fullständig garanti för immunitet eller smittfrihet och att man bör fortsätta följa myndigheternas råd oavsett vilket resultat man får.
Vilka personer kan testa sig?
Alla som är friska och varit symtomfria i minst två dygn. Vi kan inte ta emot någon med pågående smitta. För att hinna utveckla tillräckligt med antikroppar för att testet ska reagera, bör det också ha gått minst tre veckor sedan symtomdebut. Det är inte heller meningsfullt att testa personer som inte har haft symtom som kan misstänkas vara covid-19.
Flera aktörer har lovat väldigt hög kapacitet, hur många tester kommer ni att klara av?
Nu i början genomför vi bara ett begränsat antal tester per dag, för att vara säkra på att allting fungerar och för att inte överbelasta laboratoriet som behöver prioritera att se till att processen fungerar för vårdpersonalen. När vi väl är igång och om intresset är stort, kommer vi förhoppningsvis kunna öka takten.
Konkurrerar detta inte med den testkapacitet som behövs för att kunna testa alla medarbetare inom vård och omsorg?
Dels ska vi komma ihåg att detta inte är ett PCR-test, det påvisar alltså inte pågående infektion, utan bara genomgången smitta. Dessutom har regeringen precis anslagit 5,9 miljarder till utökad testning, det innebär att alla i Sverige som vill ska nu kunna testas både för pågående smitta och antikroppar. På sikt kommer man bara att behöva betala patientavgift när man testar sig för antikroppar, men det kommer dröja innan detta är på plats.