Vanliga frågor& svar
Här har vi samlat de mest frekvent ställda frågorna just nu kring Coronasmitta och hur vi på Aleris agerar utifrån situationen och myndigheternas rekommendationer.Chefsläkare Bo Whilborg och Jakob Johansson svarar på era frågor kring Coronaviruset.

Frågor & Svar
Jag har luftvägssymptom och feber, men jag kommer inte fram till 1177, kan ni hjälpa mig?
Först och främst är det stora påfrestningar på vården just nu. Alla med lindriga symtom måste undvika att belasta sjukvården, stanna hemma, tvätta händerna noga och ofta, samt undvika kroppskontakt. Det är jätteviktigt att alla som har luftvägssymtom och feber och anser att de behöver vård först och främst ringer 1177.
Har du bara lindriga symtom på luftvägsinfektion är rekommendationen nu att du inte söker läkare, annat om du blir akut sjuk, tillhör riskgrupp eller söker för andra sjukdomstillstånd som inte kan vänta, och då ska du alltså ringa 1177.
Stanna hemma tills du är helt frisk och ytterligare två dagar därefter. Var också rädd om dina nära familjemedlemmar och vänner som kan ha ökad risk för allvarlig sjukdom, så som äldre och de som har underliggande sjukdomar.
Jag har ett inplanerat besök och känner mig inte riktigt frisk, ska jag avboka det?
Har du ett inplanerat besök/ undersökning/ operation hos Aleris och är osäker på hur du bör agera så är du välkommen att ringa den enhet som du ska besöka. I vissa regioner kan ytterligare regler eller förhållningsorder vara beslutade, då gäller dessa även för Aleris patienter.
Flera Stockholmssjukhus stoppar nu alla besökare och inför begränsningar för närvarande anhöriga. Vad gäller hos Aleris?
Vi har idag infört besöksförbud och begränsning av närvarande anhöriga. Anhöriga får endast medfölja om särskilda skäl föreligger, till exempel att patienten är ett barn eller äldre i behov av ledsagare.
Vågar jag komma på mitt inplanerade besök, eller genomföra min planerade operation, eller finns det smittrisker som jag bör beakta nu?
Om du inte blivit kontaktad av oss och om du inte uppvisar några tecken på smitta och luftvägssymtom så kan du komma som planerat. Känner du dig osäker, ring mottagningen för rådgivning utifrån just din situation.
Jag tillhör riskgrupp och har ett inplanerat besök hos er, kan ni garantera att jag inte utsätts för smitta?
Vi kan inte garantera att du inte utsätts för smitta varken hos oss eller på väg till ditt besök. Även om vi gör allt i vår makt för att se till att ingen smitta kommer in på våra mottagningar, kan vi inte lämna några garantier. Vi tror ändå att du ska kunna känna dig säker om du undviker kroppskontakt och tvättar händerna före och efter besöket. Men du måste själv göra bedömningen av hur stor risk det är att du smittas i och med ditt läkarbesök i relation till hur mycket uteblivet läkarbesök påverkar din hälsa negativt i övrigt.
Hjälper munskydd?
Nej. Vanliga munskydd skyddar otillräckligt eftersom det handlar om droppsmitta. Professionella andningsskydd hjälper dock, förutsatt att de används och sätts på och tas av på rätt sätt. Men det är väldigt viktigt att friska personer utan anledning att vara rädda för smitta inte hamstrar andningsskydd så att de tar slut för sjukvården och riskgrupper. En av de allra viktigaste sakerna i en pandemi är att inte agera egoistiskt, det får negativa konsekvenser för alla.
Bör jag ta taxi/ bil till sjukhuset jmf lokaltrafik?
Tillhör du riskgrupp eller är äldre bör du prioritera taxi eller bil framför kollektivtrafik. Framförallt i rusningstrafik.
Hur farligt är viruset om jag blir smittad?
För de allra flesta, framförallt unga och friska människor, är viruset relativt ofarligt. Men för äldre människor och personer med underliggande sjukdomar, så som astma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar kan sjukdomen till och med vara dödlig.
Hur vet jag om jag är smittad? Vilka är symtomen på smitta med det nya viruset?
Luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar enligt den information vi har.
Behöver jag vidta några åtgärder även om jag känner mig frisk efter resa från drabbade regioner, eller har varit i kontakt med smittade personer?
Nej, du kan leva som vanligt om du inte har luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber – ring då telefonnummer 1177. Om du senare blir sjuk, kontakta vården via telefon och berätta om dina symtom.
När behöver jag kontakta vården?
Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och tror att du kan ha blivit utsatt för smitta. Har du påtagliga andningsbesvär ska du omedelbart ringa 112.
När du ringer telefonnummer 1177 får du information om när och var du ska söka vård..
Har du frågor om coronaviruset utan att ha symtom kan du ringa till 113 13 för att få svar på dina frågor. Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och tror att du kan ha blivit utsatt för smitta. Har du påtagliga andningsbesvär ska du omedelbart ringa 112.
Det är viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning, eftersom det finns rutiner för hur du i så fall ska tas omhand. Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du varit ute och rest eller träffat smittade personer. Detta eftersom Sverige nu gått från smittspårning till att enbart försöka begränsa smittspridningen, och det innebär att endast personer på sjukhus, äldreboenden och personer som arbetar inom vården och omsorgen prioriteras för provtagning. Det är dock lite olika i olika regioner, vissa regioner provtar fortfarande brett
Hur smittar viruset?
I nuläget vet vi att coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Alltså kan det smitta vid all form av kroppskontakt, och sannolikt även indirekt via dörrhandtag etc.
Vad kan jag göra för att undvika smitta?
Det finns allmänt förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner som du kan vidta i vardagen:
- Undvik att röra vid ansiktet eller ögon.
- Undvik nära kontakt med sjuka människor.
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Samt så fort du kommer hem. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
- Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
- Stanna hemma när du är sjuk, oavsett om du själv anser att du är tillräckligt pigg för att jobba. Det är för dina medmänniskors skull du ska stanna hemma, för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Och främst för att undvika att sprida smitta till de våra äldre och de redan sjuka. Även om du är lindrigt sjuk kan de bli allvarligt sjuka eller till och med dö.
Om du har symtom - ring först!
För att inte sprida en eventuell smitta vidare är det viktigt att vistas i ett särskilt väntrum. Vid behov av vård hanteras du som patient enligt särskilda rutiner.