- Ja det var jobbigt att se hur folk satt hopträngda på uteserveringarna i somras när man själv gick hem helt slut efter ett 12 timmars pass, berättar Nataly, sjuksköterska på avdelning 41. Jag hoppas alla tar till sig Folkhälsomyndighetens rekommendationerna nu under vintern så vi snart kan bli av med viruset för alltid.
Under året som gått har Dalengeriatriken behandlat drygt 500 covid-patienter. I våras ställde de om till 80 covid-platser. Runt midsommar minskade patientplatserna till två, men nu har man varit tvungen att utöka platserna till tre avdelningar igen. Vi träffar Enhetschef Stephen och sjuksköterskan Nataly och pratar om hur det är att jobba med äldre, lärdomar från första utbrottet och den nu så kallade andra vågen.
- Vi fick alla lära oss längs med vägen hur vi bäst kunde ta hand om covid-patienterna. Vi stod lika förbryllade som alla andra när rapporterna om Covid-19 började komma in från omvärlden, säger Stephen.
När smittspridningen dramatiskt ökade i Sverige under mars var de snabba på att ta fram rutiner och arbetssätt utifrån de fakta som fanns tillgängliga för att ta emot de allt fler äldre sjuka patienterna som började fylla upp Stockholms akutmottagningar och slutenvårdsavdelningar. Då Dalengeriatriken redan hade de medicinska förutsättningarna, så som syrgas, dropp och antibiotika, för att ta hand om svårt sjuka äldre patienter var avdelning 41 en av de första renodlade Geriatriska covid-avdelningar i regionen som kunde öppna för dessa patienter vilka då kom från hela regionen och därmed avlasta akutvården i Region Stockholm.
- Här har vi kunnat ta hand om de äldre som behövt hjälp med syre, näring och omvårdnad under sin covid-sjukdom och därmed gett plats för andra, yngre patienter på akutsjukhusen, säger Stephen.
Prognosen för patienterna på avdelning 41 var bättre än först förväntat. Stephen och hans team kunde skriva ut många som kunde åka hem efter avslutad vårdtid.
- I våras pratades det kring att en mycket stor del av våra äldre inte skulle överleva sjukdomen om de blev smittade, och det fanns en stor oro runt allt från hur vi skulle vårda de sjuka till om det fanns tillräckligt med skyddsutrustning. I dag vet vi vilken behandling som ger god effekt och både patienter och anhöriga har också en större kunskap om sjukdomen, säger Nataly.
En viktig del i omvårdnaden av de äldre patienterna som kommer in idag till Dalengeriatriken är att de direkt isoleras på ett enkelrum och ett covid-test tas. Vid ett negativt svar på testet kan patienten sedan flyttas till andra avdelningar.
- Jag vill verkligen lyfta fram all vår personal för deras insats; hur de ställer upp och klarar av denna stora utmaning att rädda liv under detta pandemiår, säger Stephen.
Detta är en del i vår serie: Vårdens Hjältar. Du får träffa våra hjältar, de som just nu arbetar i pandemins frontlinje. Med denna serie vill vi hylla våra egna hjältar i vården. Människor som har ställt om sin vardag, med allt från obekväm arbetstid till barnpassning, för att kunna hjälpa dig och mig. Tack för att ni finns!
Läs mer och följ fler hjältar här