Julen kommer dock inte bli som vanlig för någon i år. Inte heller på avdelning 41. Självklart kommer det att julpyntas lite och patienterna blir traditionsenlig bjudna på julmat, men det kommer inte sittas vid långbord som är brukligt för de som orkar.
- Vi försöker göra det bästa vi kan utifrån de förutsättningar vi har, säger Nataly.
- Och i år kan vi ju inte heller bjuda de som jobbar här på gemensamt julbord även om de just detta år är mer värda det än någonsin. Vi kommer istället att erbjuda ett pandemi-anpassat alternativ avdelningsvis, säger Stephen Knieling, enhetschef på avdelning 41. Och självklart så får alla medarbetare en julklapp även i år, uppskattning är extra viktigt i dessa tider.
Samtidigt som julen står för dörren har covid-pandemin tagit ett nytt kraftigt grepp om Region Stockholm. Medarbetare inom vården, som alla gav sitt yttersta under första vågen i våras, måste nu återigen orka med att vårda våra covid-sjuka patienter. Samtidigt som den vanliga sjukvården ska fungera lika bra som alltid.
Dalengeriatriken har nu återigen tre Covid-avdelningar, efter att ha gått ned till endast två platser under sommaren, och avdelning 41 är reserverad som intagningsavdelning. Hit kommer alla patienter med misstänkt Covid-smitta först och de isoleras. Efter provtagning och testsvar placeras patienterna ut på rätt avdelning för behandling.
- En utmaning för mig som enhetschef nu under vintern är att skydda mina medarbetare mot att slita ut sig. Energinivåerna är ju betydligt lägre än i våras, säger Stephen. De har gjort en superinsats och jag hade inte velat vara chef någon annanstans än just här på avdelning 41 under pandemin med den här fantastiska personalen.
Tack vare snabba omställningar och utmaningen man stod inför i våras har man nu med mer kunskap om viruset och nya bättre rutiner, förkortat vårdtiden med 20– 25 %. Det stärker yrkesstoltheten och ger lite utrymme till personalvård. 41:an har sedan i november påbörjat handledning för alla medarbetare med syftet att bearbeta det som de varit med om i samband med pandemin.
- Men oavsett om vi lär oss mer om viruset och blir bättre på att möta utmaningen så är det frustrerande för oss i sjukvården när folk inte följer de restriktioner som kommer från Folkhälsmyndigheten, för vi vet ju att de gör ju skillnad, säger Nataly.
Just nu tror många inom sjukvården att det kommer bli en ökning av smittade och sjuka runt mitten av januari nästa år efter det att folk har umgåtts tillsammans under julen. Men allt beror ju på hur mycket folk kan hålla sig till restriktionerna och hur alla beter sig.
- Jag hoppas på att fler lyssnar på de skarpare rekommendationerna som kom i början av december, säger Stephen. Här på vår geriatriska avdelning märker vi hur de äldre är väl medvetna om vad som gäller och att det är ofta de som säger ifrån och isolerar sig. Det är lite synd att de ska behöva ta allt ansvar själva. Här kan vi alla hjälpa till.
Detta är en del i vår serie: Vårdens Hjältar. Du får träffa våra hjältar, de som just nu arbetar i pandemins frontlinje. Med denna serie vill vi hylla våra egna hjältar i vården. Människor som har ställt om sin vardag, med allt från obekväm arbetstid till barnpassning, för att kunna hjälpa dig och mig. Tack för att ni finns!
Läs mer och följ fler hjältar här