Vårdens Hjältar: Handengeriatriken
Nu tar smittspridningen fart igen och alla våra enheter ökar sin beredskap. Med lärdomarna från i våras står vi starkare rustade nu. På Handengeriatriken, avdelningen 1 och 3 i Haninge gick Marina och de andra teamen i våras in i krisläge för att hantera det ofattbara läget. Vi träffar dem och pratar om facetime, skyddsutrustning sorg och glädje under våren som vi sent kommer att glömma.

- Vi bunkrade upp med fiskbullar så att vi har till både våg 2 och våg 3 säger de och skrattar när vi träffar dem i det som är förrådsrummet. Även om det skrattas idag så var det en overklig känsla där i våras när allt hände under loppet av några veckor.
På avdelning 1 jobbar 22 sjuksköterskor, 15 undersköterskor, arbetsterapeuter, kuratorer, logopeder och läkare. I vanliga fall har de 36 patientplatser. I våras gjordes avdelningarna om och som mest hade de 18 vanliga patientplatser och 16 platser för Covid-19 patienter.
- Det är många i personalen inklusive jag själv som jobbat både dubbla och trippla pass i full skyddsmundering, säger Marina som är enhetschef på Handengeriatriken avd 1, Aleris Närjukvård.
- Vi är förberedda för den ökade smittspridningen och höjer återigen beredskapen. Både vad det gäller material och rutiner.
Besöksförbudet behåller vi, både med anledning av Covid-19, men också för att vi nu går in i influensaperioder. Vi var snabba med att utföra besöksförbud och det har bemötts av anhöriga med förståelse och tacksamhet. Positivt idag är ju att vi har en I-pad så vi kan hjälpa patienterna att kommunicera med nära och kära i dessa tider, säger Marina.
Sorg, glädje och en otrolig teamkänsla summerar våren, säger Linn, sjuksköterska. Frustrationen att inte räcka till och samtidigt lyckan för de som var här längre tid och sedan fick åka hem till nära och kära.