Vårdens hjältar: Jakob Johansson, Chefläkare på Aleris kliver in på 24 timmars helikoptertjänst för Akademiska Sjukhuset i Uppsala under påskhelgen
Jakob har hoppat in i teamet för intensivvårdshelikoptern på Akademiska i Uppsala i över 20 års tid. Han är anestesi- och intensivvårdsläkare och brukar rycka in under somrar och vintrar när det behövs och särskilt under högtider när belastningen är stor.
- Nu under Covid-19 när de är underbemannade så ställer jag så klart upp under påskhelgen, säger Jakob som klev på klockan 08:00 på påskafton och klev av 24 timmar senare. Hem för att sova lite och nu imorse på annandag påsk kliva på ett nytt pass.
Vi träffar honom på helikopterbasen.
Om inte playknappen fungerar så kan du se videon direkt på YouTube här
Men det är inte bara helikoptern som är aktuell under sådana här pass. Det kan även handla om ambulans och flygplan.
- Igår blev helikoptern upptagen med en kuvöstransport till Göteborg, och vi fick ett uppdrag att flytta en Covid-patient från Eskilstuna till Kalmar, eftersom IVA i Eskilstuna var fullt. Då fick vi ta vårt flygplan och sedan köra ambulans till och från de olika flygplatserna.
En annorlunda påsk för Aleris chefläkare
Det är nog många som haft en lugnare påsk än vanligt, men för helikopterteamet i Uppsala har påsken varit allt annat än lugnt. Det är inte bara covid-19-patienter i respirator som ska förflyttas, det har även handlat om ridolycka och förtidigt födda som ska flyttas i kuvös över halva landet.
Vi fångar Jakob mellan två utryckningar:
Hur skiljer det sig att jobba i intensivvårdshelikoptern nu under pandemin, jämfört med annars?
- Den stora skillnaden är att allt tar längre tid, allt från att ha med piloterna i hanteringen, och se till att de inte utsätts för smitta, till mer komplicerade överlastningar. De patienter vi har transporterat hittills har som tur är varit ganska stabila, och helt nedsövda.
Vilket är ditt främsta intryck från senaste passet?
- Det är nog intrycket från vissa av sjukhusen, där man skapat temporära intensivvårdsavdelningar, där patienter i respiratorer står i långa rader och personalen är klädd i full skyddsutrustning. Allt är ombyggt och temporärt och för ens tankar till fältsjukhus i krig. En syn jag aldrig trodde man skulle se i Sverige.
Mitt under samtalet måste Jakob avbryta, det kommer ett nytt larm och han måste ge sig iväg.
Detta är en del i vår serie: Vårdens Hjältar. Du får träffa våra hjältar, de som just nu arbetar i pandemins frontlinje. Med denna serie vill vi hylla våra egna hjältar i vården. Människor som har ställt om sin vardag, med allt från obekväm arbetstid till barnpassning, för att kunna hjälpa dig och mig. Tack för att ni finns!