Logo

Cellförändringar

Cellförändringar i livmoderhalsen är vanligt och i de flesta fall helt ofarligt. Oftast beror cellförändringar på en virusinfektion som läker ut av sig självt utan behov av någon som helst behandling. Däremot finns det några cellförändringar, oftast orsakade av HPV, som kan utvecklas till livmoderhalscancer.

HPV är ett vanligt virus som finns hos många. Det finns över 100 olika variationer och endast ett fåtal av dem kan orsaka aggressiva cellförändringar. Båda cellförändringar och HPV upptäcks genom regelbundna gynekologiska cellprov som gör det möjligt att upptäcka och behandla i tid.

Vad är cellförändringar?

Cellförändringar sker i kroppen hela tiden. Vid cellförändringar i livmoderhalsen har cellerna i livmoderhalsens ytskikt börjat förändra sitt utseende och beteende. Det betyder inte att man har cancer, men i vissa fall kan förändringarna vara ett förstadium till livmoderhalscancer. Det är därför viktigt att följa upp och behandla vid behov.

Förändringarna klassificeras efter hur uttalade de är: låggradiga och höggradiga. Många lätta cellförändringar läker ut spontant, medan andra kan behöva följas upp tätare eller behandlas. En viktig orsak till cellförändringar är infektion med humant papillomvirus (HPV), men andra faktorer kan också spela in.

Så uppstår cellförändringar i livmodern

De flesta cellförändringar i livmoderhalsen orsakas av en infektion med HPV, humant papillomvirus, som påverkar arvsmassan i cellerna. Det är ett virus som överförs vid nära kontakt mellan slemhinnor, framför allt vid sexuell kontakt. Smittan kan spridas vid samlag, men också vid annan intim kontakt där slemhinnor berör varandra. Många blir smittade någon gång under livet utan att märka det.

När HPV kommer in i slemhinnan i livmoderhalsen kan viruset påverka hur cellerna fungerar. I de flesta fall rensas infektionen ut av kroppens immunförsvar inom ett par år, men ibland stannar viruset kvar. Om infektionen blir långvarig ökar risken för att cellerna börjar förändras. Den här processen går långsamt – det kan ta 10 till 15 år för en cellförändring att utvecklas till cancer, om den inte upptäcks och behandlas i tid.

Cellförändringar är inte ärftliga i sig, men det finns studier som tyder på att det kan finnas en ärftlig benägenhet för att drabbas. Har man en nära släkting som haft cellförändringar eller livmoderhalscancer kan risken vara något högre, även om det fortfarande är HPV som är den utlösande orsaken.

Symtom

De flesta som har HPV och/eller cellförändringar har inga symtom alls. I sällsynta fall, särskilt vid mer avancerade förändringar, kan man uppleva blödningar efter samlag, mellanblödningar eller förändrade flytningar. Dessa symtom betyder inte nödvändigtvis att det handlar om något allvarligt, men bör alltid utredas.

Diagnos

För att upptäcka cellförändringar i tid erbjuds kvinnor i åldern 23 till 64 år regelbundna. Cellprovet tas hos barnmorska eller gynekolog och innebär att man med en liten borste samlar upp celler från livmoderhalsens ytskikt. Undersökningen tar bara ett par minuter och kan upplevas som obehaglig av vissa, men är sällan smärtsam.

Provet skickas till ett laboratorium för analys. Där tittar man dels på om det finns tecken på avvikande celler, dels på om det finns spår av HPV (i synnerhet de typer som kopplas till högre risk för cellförändringar). Provsvaret kommer vanligtvis inom några veckor.

I över 90 procent av fallen visar cellprovet inga avvikelser, vilket innebär att man kallas på nästa prov efter fem år (om du är mellan 23 och 49 år) eller efter sju år (om du är över 50 år). Om provet visar på cellförändringar tittar man på om de är låggradiga eller höggradiga.

Målet med hela utredningen är att i tid upptäcka och stoppa förändringar som annars, över många år, skulle kunna utvecklas vidare till livmoderhalscancer. Ju tidigare en förändring hittas, desto enklare är den att följa upp och behandla.

Lätta cellförändringar

Lätta cellförändringar är vanliga och oftast helt ofarliga. De innebär att enstaka celler har börjat avvika från det normala, men att det inte finns något som tyder på förstadier till cancer. Kroppen har ofta förmåga att själv läka dessa förändringar, särskilt hos yngre personer. Vid lättare förändringar följer man oftast upp med ett nytt cellprov efter 6-12 månader för att se om förändringen finns kvar eller om den har läkt ut.

Höggradiga cellförändringar

Höggradiga cellförändringar är tydligare avvikelser i cellerna och kan vara förstadier till livmoderhalscancer. Det betyder fortfarande inte att man har cancer, men det finns en större risk att förändringarna utvecklas om de lämnas obehandlade. Därför rekommenderas oftast utredning med kolposkopi, där livmoderhalsen undersöks med ett särskilt mikroskop, och vid behov tas ett vävnadsprov för analys.

Behandling

Hur cellförändringar behandlas beror på tre saker:

  • Om du har låg- eller höggradiga cellförändringar
  • Om du har HPV
  • Hur gammal du är

I många fall behövs ingen behandling, utan bara uppföljning.

Om du är under 30 år

  • Låggradiga cellförändringar utan HPV
    Inget mer behöver göras. Provet räknas som normalt. Du blir kallad igen om fem år.
  • Låggradiga cellförändringar med HPV
    Du får en ny tid till gynekolog, men inte direkt. Eftersom förändringarna ofta läker ut av sig själva väntar man i 4–6 månader innan nästa kontroll. Har det då läkt behövs ingen behandling.
  • Höggradiga cellförändringar
    Du blir kallad till gynekologmottagning. Där görs en undersökning (kolposkopi), och man tar vävnadsprov. I de flesta fall tas förändringarna bort med ett mindre kirurgiskt ingrepp (konisering).

Om du är 30 år eller äldre

  • Inget HPV – inga åtgärder
    Ditt prov räknas som normalt. Du blir kallad igen om fem år.
  • HPV men inga cellförändringar
    Du följs upp – exakt när beror på vilken typ av HPV du har. Ibland redan efter ett år.
  • HPV och cellförändringar
    Du remitteras till gynekolog. Där görs en mer noggrann undersökning, och man tar ofta vävnadsprov.

Behandling av höggradiga cellförändringar

Om förändringarna är höggradiga behandlas de vanligtvis genom konisering som är ett litet kirurgiskt ingrepp där man tar bort den förändrade delen av livmodertappen. Det görs oftast med lokalbedövning och tar bara några minuter. Vävnaden skickas till laboratorium för att kontrollera att allt är borta.

Efter efter cirka sex månader blir du kallat på ett nytt cellprov.

  • Om provet är normalt och HPV är borta går du tillbaka till att bli kallad efter fem eller sju år
  • Om HPV fortfarande finns kvar gör man en ny uppföljning efter sex månader

Vad kan jag göra? 

  • Gå på dina cellprovtagningar
    Det viktigaste man kan göra är att gå på de cellprovskontroller man blir kallad till. De upptäcker tidiga förändringar innan de utvecklas vidare.
  • Vaccinera dig mot HPV
    Vaccination mot HPV erbjuds i det allmänna vaccinationsprogrammet och ger ett starkt skydd mot de vanligaste typerna av viruset som orsakar livmoderhalscancer. Observera att det är viktigt att fortsätta gå på sina cellprovskontroller även om man är vaccinerad.
  • Använd kondom
    Kondom ger ett visst skydd mot HPV, även om det inte är hundraprocentigt.
  • Avstå från rökning
    Det finns studier som visar att rökning ger en ökad risk för att få cellförändringar i livmoderhalsen.