STELPA - Vi swipar med patienterna!
I sjukvården lägger vi mycket tid på att journalföra, och i många år har vården legat långt efter andra branscher vad gäller digital teknik och tekniska hjälpmedel. Aleris Närsjukvård tog eget initiativ till smart teknik som hjälper oss till smartare arbetssätt. Patientfokus och patientmedverkan ökar när patienten själv får chansen att själv registrera i en iPad hur hen mår. Vi kallar det STELPA (Smart TEknik Lyfter PAtientarbetet).

Patienten skriver sin journal
Man kan uttrycka det som att du som patient, med hjälp av en app skriver din egna journal. Om du inte klarar av det kan personalen intervjua och hjälpa till att fylla i.
När svaren är ifyllda flyttas texten enkelt in i journalsystemet Take Care. Vi kan lämna gamla arbetssätt som kollegieblock och post-it-lappar, och vi kan jobba enklare och snabbare än på datorn.
Mötet är det viktigaste
Vad vi märkte ganska snabbt är att det är mötet med dig som patient som är det viktiga, inte platsen för vårt möte.
STELPA gör lika stor nytta på en vårdavdelning eller mottagning som i ASIH-verksamhet. Idag har alla våra palliativa avdelningar, minnesmottagningar, geriatrikens avdelningar och rehab STELPA.
För att STELPA ska vara så användarvänligt som möjligt har vi hela tiden arbetat involverad patienter och personal i utvecklingsarbetet. Ingen ska behöva känna IT-stress, utan ska känna att det här är en äkta och bra sak som hjälper till i vården.
Win-win
Men hur är det att jobba med en iPad? Tar det inte bort magin i den mänskliga kontakten? Nej, det är snarare tvärtom. Vi får ett mänskligare och mer jämlikt möte. Genom att själv klicka i svarsalternativen på läsplattan, och därigenom skriva sin egen journal, tillåts patienten bli mer engagerad i sin egen vård.
När vi som vårdpersonal slipper "stressar" iväg för att dokumentera vid datorn efteråt får vi mer tid tillsammans med patienterna. Den ökade delaktigheten och minskad dubbeldokumentationen ger mer tid för samtalet med patienten, som en patient uttryckte sig:
”Vad bra, nu vet jag att jag är ordentligt genomgången!”
Dokumentation som underlättar kommunikation
Extra bra har STELPA också visat sig vara för patienter som av olika skäl har svårt att kommunicera. Vi har haft patienter med ALS, afasi eller hörselnedsättning, som upplevt det väldigt positivt att få möjlighet att komma till tals tack vare iPaden.
Under 2018 översattes några formulär till andra språk med tanke på att vi ska kunna kommunicera bättre med icke-svenskspråkiga patienter. Till detta delprojekt fick vi projektmedel från Region Stockholms innovationsfond.