Mitt besök på Aleris
Möt våra anställda och våra patienter, följ med i vad som är på gång på Aleris och få information som är relevant inför ditt besök hos oss. Läs och se patienter själva berätta om sina erfarenheter av sin kontakt med Aleris.
Ska du besöka Aleris?
Boka, avboka eller följa med någon? Här svara vi på de vanligaste frågorna.
Bosse reder ut
I serien ”Bosse reder ut” försöker vi reda ut begreppen. Hitta begripliga svar på både raka och otydliga frågor. På så vis hoppas vi kunna hjälpa våra patienter och allmänheten med råd kring hur man bör förhålla sig till smittan och skydda sig själv och sina medmänniskor.
21-01-12 Bosse reder ut – Hur använder man munskydd på ett säkert sätt?
Det är viktigt att munskyddet sluter tätt kring näsan, vilket det inte gör på den här bilden. Har du skägg måste du vara extra noggrann. Användningen av munskydd ökar och antalet platser där munskydd krävs likaså. Exempelvis kräver några regioner nu att alla som vistas i vårdlokaler ska bära munskydd. Men hur använder man munskydd på ett smittsäkert sätt? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.
20-12-14 Bosse reder ut sms:et från myndigheterna
Från och med 14 december råder skärpta nationella allmänna råd och föreskrifter. Dessa sätter även ramarna för hur vi ska fira jul och nyår så smittsäkert sätt som möjligt. Men vad innebär de egentligen? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.
20-12-01 Vilka covidtester används till vad?
PCR-, antigen-, antikropp-, och snabbtest. Vad är vad? När används de och är de tillförlitliga? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen. – I korthet kan man säga att PCR och antigentester (så kallade snabbtester) är två olika metoder för att påvisa pågående smitta. Antikroppstester är till för att visa om du har utvecklat antikroppar efter genomgången infektion, även antikroppstesterna finns i olika varianter, både snabbtester och serologiska plattformstester.
20-11-25 Vem ska egentligen testa sig för covid-19 och när?
Antalet som behöver testa sig för covid-19 ökar hela tiden. Testkapaciteten har gått i taket i många regioner och Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som inte har symtom att låta bli att testa sig. Men hur ska man tänka egentligen? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.
2020-11-13 Borde du vaccinera dig mot pneumokocker?
Om du tillhör riskgrupp och det har gått mer än 5 år sedan du vaccinerade dig mot pneumokocker, kan det vara värt att överväga denna vaccination. Att vaccinera sig mot pneumokocker har länge varit ett bra sätt för riskgrupper att undvika penumokockorsakade sekunderinfektioner som en följd av influensa eller andra infektioner. Men varför är egentligen detta relevant i en pandemi? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen:
Vårdens Hjältar
Vårdens Hjältar: För vårdpersonalen blir julen 2020 garanterat inte som vanligt. Stephen och Nataly på Dalengeriatriken ställer in sig på en annorlunda jul.
Julen kommer dock inte bli som vanlig för någon i år. Inte heller på avdelning 41.
Vårdens hjältar: Jul på intensiven för intensivvårdssjuksköterskan Carmen
Carmen på Nacka sjukhus ställer in sin julledighet för att jobba extra på Huddinge sjukhus IVA avdelning.
Vårdens hjältar: En andra våg, men mer kunskap och erfarenheter. Vi träffar Stephen & Nataly på Dalengeriatriken.
Under året som gått har Dalens sjukhus behandlat drygt 500 covid-patienter. I våras ställde de om till 80 covid-platser och nu förbereder de sig för den så kallade andra vågen. Vi träffar Enhetschef Stephen och sjuksköterskan Nataly och pratar om hur det är att jobba med äldre, lärdomar från första utbrottet och den nu så kallade andra vågen.
Vårdens hjältar
Möt våra hjältar, de som just nu arbetar i pandemins frontlinje
Med denna serie vill vi hylla våra egna hjältar i vården. Människor som har ställt om sin vardag, med allt från obekväm arbetstid till barnpassning, för att kunna hjälpa dig och mig. Tack för att ni finns!
Aktuellt för säsongen
Vaccinera dig hos Aleris och njut av kust, skog och mark
Om du bor eller vistas i områden där fästingar och TBE-smitta förekommer är det viktigt att vaccinera dig mot TBE, fästingöverförd hjärninflammation. Vill du ha vaccination i samband med ditt besök eller vill du boka en tid? Vi hjälper dig.
Allt du behöver veta om PCR-tester
Aleris har sedan en tid tillbaka erbjudit PCR-tester för de som behöver friskintyg för exempelvis resor på Aleris Vaccination och Resemedicin Hötorget. Nu utökar vi vår testningsverksamhet till fler orter och mottagningar. Men vad är egentligen skillnaden mellan testerna och varför är det viktigt att testa sig? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.
Antikroppstester covid-19
Tror du att du genomgått Covid-19 och vill testa om du har antikroppar? Välkommen att läsa mer om testet och boka tid för provtagning på en klinik nära dig.
Vaccinera dig mot säsongsinfluensan
Varje vinter drabbas tiotusentals personer av influensa, många gånger helt i onödan. I år under pågående pandemi, är det extra viktigt att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, för att inte skapa onödiga påfrestningar på sjukvården.
Expertips!
Skapa tid för återhämtning i vardagen
Aleris Psykologer på smärt och stresscenter i Nacka tipsar.
Så håller du dig hälsosam i karantän?
Josefine, dietist på Aleris överviktskirurgi ger sina bästa tips på hur du håller dig hälsosam under Covid-19 pandemin.
Så fixar du ergonomisk arbetsplats hemma
Vid arbete hemifrån blir man ofta mer stillasittande än vanligt samt har sämre förutsättningar för god ergonomi. Våra Rehabexperter ger sina bästa DIY- tips.
Känner du dig ensam?
Smärt- och Stresscenter i Nacka ger dig tips på hur du kan bryta känslan av ensamhet.
Tack Aleris!
Linda fick en ny höft och återfick sitt aktiva liv
Linda Wahlströms liv begränsades allt mer av en, vad hon trodde, ostretchad höft. Det aktiva livet med barn, båt, hund och familjeföretaget Vaxholm Bed & Breakfast blev lidande. Idag har hon en höftprotes och uppskattar att kunna göra de mest vardagliga saker igen.
Kort väntetid minskade mitt lidande
Efter lång tid med domningar i benen, svårt att stå och sitta längre tid konstaterades spinal stenos. Lösningen är operation.
Marjos knöl i bröstet var elakartad
I de flesta fall är en knöl i bröstet ofarlig. Men i Marjos fall visade det sig vara en elakartad tumör. Hon blev utredd, opererad och behandlad på Aleris Christinakliniken.
Artiklar
Riskgrupp Covid-19:Fetma
-Det vi vet är att fetma har en restriktiv påverkan på lungfunktionen. Har du en stor kroppshydda så är det svårare att använda hela lungkapaciteten och särskilt om du blir sjuk och blir liggandes, säger Bengt Orrenius, specialistläkare i kirurg på Aleris Plus
Riskgrupp: Hjärt och kärlsjukdom
Maria Daniel, specialist inom kardiologi och invärtesmedicin, Aleris Sabbatsberg Sjukhuset
Riskgrupp: Diabetes
Det bästa du kan göra just nu är att hålla koll på ditt blodsocker. Selwan Khamisi, specialist i endokrinologi, Aleris Sabbatsbergs sjukhus ger råd om vad som är viktigt att tänka på för dig som har diabetes i Coronatider.