Jag tillhör riskgrupp- vad betyder det för mitt besök med vården
Folkhälsomyndigheten och regeringen gick i veckan ut och meddelade att man tar bort de särskilda restriktionerna för personer över 70 år och andra riskgrupper. Vilket innebär att hela befolkningen nu omfattas av samma restriktioner. Orsaken till förändringen är inte att det har blivit mindre farligt för riskgrupperna att smittas, utan istället att vi idag vet mer om konsekvenserna av långvariga begränsningar för människors liv, inte minst gällande psykisk ohälsa på grund av långvarig ensamhet. Sedan 1 april har rådet till riskgrupper varit att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor. Nu har myndigheterna gjort bedömningen att isoleringen i sig medför stora risker, vilket gör att man som riskgrupp nu kan träffa andra människor. Men vad innebär egentligen den här förändringen? Aleris chefläkare Bo Wihlborg reder ut begreppen.
Betyder det här att riskgrupper kan leva som vanligt nu?
Absolut inte. Precis som för alla andra gäller att man ska begränsa sina kontakter utanför det egna hushållet, hålla avstånd och undvika fysisk kontakt med andra människor.
Nu handlar det än tydligare om en solidarisk ansvarsbörda. För att riskgrupperna ska kunna röra sig aningen mer fritt, på lika villkor som övriga medborgare, krävs det att alla verkligen tar restriktionerna på allvar. Hittills har riskgrupperna tagit ett enormt ansvar genom att isolera sig. Nu kommer det bli ännu viktigare att de som inte tillhör riskgrupperna verkligen tar sitt ansvar, stannar hemma vid minsta symtom, tvättar händerna noga och ofta och håller ordentligt avstånd. Och det blir ännu viktigare att kollektivtrafiken enbart används av de som inte har något annat alternativ.
Hur ska man tänka som 70-plussare eller annan riskgrupp om man nu ska våga träffa släktingar och vänner lite mer? Hur kan man ändå skydda sig?
Det här betyder ju inte att myndigheterna har gjort bedömningen att det är mindre farligt för riskgrupper att smittas än tidigare. Bara att man har gjort en samlad bedömning att isolering i sig också är farligt. Det är alltså ok att ha begränsade sociala kontakter med de närmaste och att ge sig ut på stan. Kanske även våga hämta barnbarnen på dagis och krama dem, så länge de är friska och symtomfria. Men tänk på följande:
- Håll avstånd till människor som inte är i din närmaste krets.
- Träffa ingen som har minsta symtom, och stanna självklart hemma själv vid minsta symtom.
- Var ännu noggrannare med handhygien, ha med handsprit när du går ut, tvätta händerna ordentligt när du kommer hem.
- Undvik att ta dig i ansiktet. Känner du dig tryggare i ansiktsmask, var väldigt noga med att ha rena händer när du sätter på och tar av masken. Använd alltid rena engångsmasker så att du kan byta utan att sätta på dig en använd mask igen.
- Undvik kollektivtrafik om det inte går att hålla avstånd.
Betyder det att jag som riskgrupp nu måste trängas med alla andra i väntrummet?
Vår högsta prioritet är att våra patienter ska känna sig och vara trygga när de är hos oss. Därför kommer vi fortsatt se till att det går att hålla bra avstånd i våra lokaler och att riskgrupper kan hanteras med extra försiktighet. Prata med personalen och säg till om du känner dig otrygg.
Kommer personalen inte använda skyddsutrustning nu?
Vår personal ska ha skyddsutrustning i allt patientnära arbete där man är ansikte mot ansikte. Och vi kommer att fortsätta att ta extra hänsyn till och vara extra måna om att skydda patienter i riskgrupper. Prata med personalen och berätta att du tillhör riskgrupp så löser vi det tillsammans på ett sätt som är tryggt och säkert för dig.
Det är jätteviktigt att alla som har luftvägssymtom och feber och är i behov av vård först och främst ringer 1177.
Bör jag ta taxi/ bil till sjukhuset istället för lokaltrafik?
Tillhör du riskgrupp eller är äldre bör du prioritera taxi eller bil framför kollektivtrafik. Framförallt i rusningstrafik.
Vad kan jag som anhörig göra?
Kanske bor du nära nog för att hjälpa till att handla och andra vardagssysslor som riskgrupper har svårt med just nu, tänk då på att hålla avstånd även om det känns obekvämt att inte kramas i en tid av oro. Bor du på avstånd så kan du beställa på nätet så att dina nära och kära, grannar och bekanta får maten levererad till dörren. Hemleveransföretagen plingar nu på och ställer maten utanför dörren för att undvika kontakt. Det bästa du kan göra är att se till att de du känner som tillhör en riskgrupp har det som de behöver. Besök inte.
Aleris alla enheter försöker svara i telefon och var behjälpliga för alla som behöver vård och inte kan ta sig till oss fysiskt.