Riskgrupp- Andningsbesvär: Farah Aghaie, Specialist i lung- och internmedicin, Aleris Sabbatsbergs Sjukhus
Alla som varit storrökare, har Kol, lider av andningsbesvär eller kronisk hosta rekommenderas att vara lite extra försiktiga så här i coronatider, säger Farah Aghaie, Specialist i lung- och internmedicin, Aleris Sabbatsbergs Sjukhus om vad du som tar medicin för andningsbesvär bör tänka på.

De som har problem med lungorna löper större risk att drabbas kraftigt av viruset, säger Farah och uppmanar alla som känner igen sig att lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hålla sig hemma i den mån det går. Tanken är att inte utsätta dig för onödig risk.
Tar du medicin för andningsbesvär var uppmärksam på förändringar i dina symptom
Märker du en ändring av dina symptom – en försämring- hör av dig till vården.
Symptomförändringen är det du ska vara uppmärksam på, ex. kol patienter har redan hosta och slem men om du exempelvis får feber eller blir andningspåverkad ska du höra av dig till vården direkt.
Var extra noggrann med din hygien. Viruset kan finnas kvar på material som plast upp till 72 timmar. Tänk därför på att allt vi tar i är en smittkälla. Så tvätta händerna noggrant med tvål och vatten eller använd handsprit.
Följ din medicinering
Många olika bud kring medicinering florerar i media. Viktigast, säger Farah är att du som tar medicin för andningsbesvär följer den medicinering du fått från din läkare. De som har mediciner vet att de ska ta kontakt med sin vårdgivare om de vill förändra sin medicin. Konsultera alltid sjukvården.
Våga be om hjälp!
Slutligen, fråga dina nära och kära om de behöver hjälp med att handla, ta ut soppor, tvättstuga eller andra vardagsföreteelser som just nu kan bli begränsande. Är du frisk så ta hänsyn till andra, och särskilt riskgrupper eftersom du själv kan vara smittbärare utan att veta om det.