Riskgrupp covid-19: Fetma, med Bengt Orrenius, specialistläkare i kirurg på Aleris Plus
Detta är den femte delen i serien: Riskgrupper. Idag pratar vi med Bengt Orrenius, specialistläkare i kirurg på Aleris Obesitas där fetmaoperationerna Gastric Bypass och Gastric Sleeve utförs. Här reder vi ut begreppen fetma och övervikt med anledning av den senaste i raden definierade riskgruppen: fetma. Vi frågar vår specialist inom just överviktskirurgi hur det hela hänger ihop, vad vi i karantän kan göra och hur vi bör agera om vi känner symptom.
Fetma har en effekt på lungkapaciteten
Huruvida du har en ökad risk vid BMI 40 och uppåt att få allvarliga komplikationer vid insjuknade i covid-19 går inte att dra några stora växlar på än eftersom det håller på att samlas ihop material, och att pandemin pågår just nu, vi vet inget säkert i nuläget, säger Bengt Orrenius specialistläkare i kirurg på Aleris Obesitas.
-Det vi vet är att fetma har en restriktiv påverkan på lungfunktionen. Har du en stor kroppshydda så är det svårare att använda hela lungkapaciteten och särskilt om du blir sjuk och blir liggandes, säger Bengt.
Ett BMI 40 och över ökar risken för att bli allvarligt sjuk av covid-19 enligt Socialstyrelsen som på uppdrag av regeringen har undersökt vilka grupper som löper en ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Genomgången ska kunna användas för att bestämma vilka som särskilt kan behöva skyddas mot smitta. Vi på Aleris har tidigare pratat med experter inom sina respektive områden för att reda ut, förtydliga och ge råd till de av er som tillhör en eller flera av dessa riskgrupper.
Diabetes och hypertoni är riskfaktorer i sig, plussar vi på fetma så har vi ytterligare påverkan på kroppen med sämre lungfunktion eftersom magen är i vägen för andningen. På samma sätt är risken mindre om du skulle ha BMI 40 och inga andra komplikationer. Detta är dock en ovanlig kombination då det brukar hänga ihop, säger Bengt.
Syresättningen i fokus
Ni som tränat på elitnivå, sprungit Marathon eller bestigit berg vet att det är viktigt att hålla koll på syresättningen för att veta att kroppen syresätter blodet ordentligt.
-En person med fetma syresätter sämre, lungblåsorna (alveolerna) där syresättningen sker blir klämda och om de klappar ihop, vilket är vanligt vid covid-19, så används inte alla tillgängliga lungblåsor för att syresätta blodet. När en stor del av lungblåsorna är inflammerade av covid-19 viruset gäller det att optimera de friska, och har du då fetma så är detta svårare.
På intensivvårdsavdelningarna läggs därför covid-19-patienter på mage. Detta för att kunna ventilera, lufta lungorna, på ett bättre sätt i respiratorvård. Det gäller att använda så mycket av den friska lungan som finns.
Ett sätt att förklara sambandet mellan fetma och andning är att se på sömn och snarkning. De som har andningsuppehåll och snarkar har dålig syremättnad i under sömnen. I Sverige ser vi en ökning av både män och kvinnor som använder en andningsmask på natten, en sk, CPAP mask, för att under natten inte få andningsuppehåll utan istället få en jämn syresättning och en mer kvalitativ sömn.
"80% av alla som gjort en Gastric Sleeve- eller en Gastric Bypassoperation har kunnat sluta med sin andningsmask, CPAP", säger Bengt.
Det finns flera bevisade positiva effekter på såväl blodtryck som diabetes samt minskad risk för kvinnor att få cancer efter en fetmaoperation så som Gastic Sleeve och Gastric Bypass. Däremot säger Bengt bör man se operation som en sista utväg då det som alla operationer medför risker och framförallt kräver en omställning i vardagen. Operation är ett verktyg till att få till sin livsstilsförändring, säger Bengt, och tillägger att det är ett verktyg som i många fall ökat livskvaliteten och i vissa fall även räddat livet.
Skillnaden på fetma och övervikt
Enligt SVT:s vetenskapens värld har vi nu kommit till den punkt då vi har fler feta människor än underviktiga på jorden. Det finns olika sätt att mäta vikt och övervikt på. Det vanligaste är body mass index (BMI), ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att definiera fetma och övervikt.
I samband med måttet Body Mass Index (BMI) har man definierat enligt nedan:
BMI 25- 30 definieras som övervikt
BMI 30 och uppåt definieras som fetma
BMI 40 och uppåt har i socialstyrelsens definition benämnts som en riskgrupp i samband med COvid-19
Personer som lider av grav övervikt dör upp till 8 år tidigare än de som är normalviktiga, enligt forskare vid McGill University i Kanada. Det handlar dock inte bara om att livet blir kortare, livskvaliteten och hälsan försämras avsevärt och du är mer benägen att få sjukdomar så som diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar och som kvinna är det 30 % större risk att få cancer om du är överviktig. Räkna ut ditt BMI i vår kalkylator.
För dig som vill veta mer:
Läs mer om Gastric Bypass & Gastric Sleeve