Riskgrupp diabetiker: Selwan Khamisi, specialist i endokrinologi, Aleris Sabbatsbergs sjukhus
Det bästa du kan göra just nu är att hålla koll på ditt blodsocker, säger Selwan Khamisi, specialist i endokrinologi, Aleris Sabbatsbergs sjukhus. Här får du råd om vad som är viktigt att tänka på för dig som har diabetes i coronatider.

Diabetespatienter betraktas som riskgrupp. Vi vet i nuläget inte hur infektionen covid-19 kommer att läka ut på just riskgruppen diabetiker. Det vi har sett är att personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, så som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.
Vi vet också att du med diabetes huvudsakligen vid dåligt kontrollerat blodsocker löper större smittrisk eftersom du har ett lägre immunförsvar. Med det sagt uppmanar vi till extra uppmärksamhet på förändringar i symptom och att du följer allmänna rekommendationer kring hygien och umgänge.
Håll koll på ditt blodsocker!
Det bästa du kan göra just nu är att hålla koll på ditt blodsocker. Se till att ligga på en jämn nivå. Vi vet att om du har högt blodsocker under en längre period så blir du generellt extra känslig för infektioner. Så här i coronatider är det bra, precis som vid influensatider att vara lite extra varsam och noggrann med blodsockret.Selwan vill dock belysa att infektion gör att blodsockret stiger, med det sagt så behöver inte en förhöjd blodsockernivå indikera att det är corona utan kan vara vanlig influensa också.
Det vi vet är att höjd blodsockernivå leder för diabetiker till lägre immunförsvar. Därför uppmanas diabetiker och andra riskgrupper till extra försiktighet, och framförallt noggrannhet med hygien och i vissa fall undvika närkontakt. Med det sagt så måste du inte vara hemma utan följ restriktioner från folkhäslomyndigheten så länge som du känner dig frisk. Misstänker du infektion håll dig hemma.
Kontakta vården vid hög feber och hosta
Det är också viktigt att du upplyser om ditt tillstånd och underliggande sjukdom när du ringer till vården. Detta för att förenkla för vårdpersonalen att prioritera i vården och hänvisa dig till rätt plats för att få så bra vård som möjligt.
- Tala om att du har diabetes
- Berätta om du har komplikationer av diabetes så som hjärt, kärl, njurpåverkan
- Du kan även säga hur länge du haft diabetes