Aleris Ögon
Glaskroppsgrumling
Glaskroppsgrumling är ett vanligt ögonproblem som kan drabba både unga och äldre personer. Tillståndet är vanligtvis ofarligt men kan upplevas som störande, särskilt om det sker plötsligt eller i större omfattning. Det går att behandla effektivt med laser eller kirurgi.
Vad är glaskroppsgrumling?
Glaskroppsgrumling är små partiklar som kastar skuggor på näthinnan och uppstår när den geléliknande substansen i ögat, kallad glaskroppen, förändras. Vi uppfattar dessa som små prickar eller fläckar i synfältet. Glaskroppen fyller ögats inre och ger det dess runda form, men med åldern kan den börja förlora sin struktur, vilket ofta leder till glaskroppsgrumlingar.
Olika typer
Bindvävssträngar
Är vanligast hos yngre personer och framträder som spindeltrådsliknande strukturer i synfältet. Dessa uppstår när kollagenfibrer i glaskroppen klumpar ihop sig och skapar prickar eller strängar. Hur störande dessa grumlingar upplevs beror på deras storlek och placering i ögat.
Diffusa glaskroppsgrumlingar
Dessa grumlingar uppstår som en naturlig del av åldrandet, då glaskroppens struktur förändras och börjar förlora sin fasthet. De upplevs ofta som en suddig hinna snarare än tydliga former.
Weiss-ring
En så kallas Weiss-ring är en ringformad bindvävsstruktur som ofta uppstår efter en glaskroppsavlossning. Denna typ av grumling är relativt stor, men ligger vanligtvis långt från både linsen och näthinnan, vilket gör att den är enkel att behandla.
Symptom
Glaskroppsgrumlingar är ofta svarta eller gråa och halvt genomskinliga. De har olika form och storlek, men upplevs ofta som prickar, fläckar, streck, nät, maskar eller flugor. Synskärpan försämras inte vid glaskroppsgrumlingar, men tillståndet kan leda till bestående synskador om det inte behandlas i tid. Om du upplever något av nedan bör du därför kontakta en ögonläkare omgående:
- Du upptäcker nya prickar, fläckar eller trådar du inte sett tidigare
- Du märker att de plötsligt blir större eller fler
- Grumlingarna ändrar form eller utseende
- Du ser blixtar i synfältet
- En svart, tät skugga skymmer större delen av synfältet
Orsak
Den vanligaste orsaken till glaskroppsgrumling är åldersrelaterade förändringar i glaskroppen, men det kan även uppstå som en komplikation efter en ögonoperation eller som en följd av ögonsjukdomar.
- Förändringar i glaskroppen till följd av hög ålder
- Glaskroppsavlossning (vanligast hos personer över 50 år)
- Hål på näthinnan
- Näthinneavlossning
- Inflammation eller infektion i ögat (uveit)
- Blödning i ögat
Undersökning
Vid misstanke om glaskroppsgrumling bör du genomgå en ögonundersökning. En ögonläkare undersöker ögat med hjälp av särskild utrustning, som en spaltlampa, för att bedöma glaskroppens och näthinnans tillstånd. Om det finns tecken på komplikationer, som näthinneavlossning, kan ytterligare utredning behövas.
Behandling
De flesta glaskroppsgrumlingar är ofarliga och kräver ingen behandling. Ibland vänjer sig hjärnan vid grumlingarna och de blir mindre störande med tiden. Om grumlingarna påverkar synen betydligt eller om de orsakas av underliggande problem kan de behandlas med laser eller kirurgi.
Vitreolys – Laser
Vitreolys är en icke-invasiv laserbehandling som bryter upp störande glaskroppsgrumlingar för att göra dem mindre märkbara. Behandlingen är snabb, smärtfri och kräver ingen återhämtningstid. Den är särskilt effektiv för vissa typer av grumlingar, som Weiss-ring.
Vitrektomi – Kirurgi
Vitrektomi är ett kirurgiskt ingrepp där glaskroppen avlägsnas och ögat fylls med vätska eller gas. Gasen absorberas spontant och sedan fylls glaskroppsrummet med kammarvätska, som bildas av ögat. Ingreppet används endast vid svåra fall när andra behandlingar inte hjälper. Det kan ge betydande förbättring av synen men innebär vissa risker, som näthinneavlossning eller infektion. De mest lämpliga personerna för behandling av störande glaskroppsgrumlingar har redan haft en glaskroppsavlossning och opererats för gråstarr.
Glaskroppsgrumling efter starroperation
Efter en starroperation kan vissa patienter uppleva glaskroppsgrumlingar som en bieffekt. Detta beror på att glaskroppen kan börja förändras efter operationen. Oftast är dessa grumlingar ofarliga, men om de är många eller åtföljs av blixtar i synfältet eller försämrad syn bör en ögonläkare kontaktas.