Skip to Content

Grå starr


Vad är grå starr?

Grå starr kommer oftast smygande och gör synen gradvis försämrad och disig. Många upplever också besvär med bländning, försämrad kontrast, försämrat mörkerseende och ljuskänslighet – men grå starr är behandlingsbart.


Hur går behandlingen till?

Operation är enda behandlingsmetoden. Den grumlade linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins och våra skickliga kirurger utför operationen genom ett mycket litet snitt som läker snabbt. Ingreppet tar bara 10-15 minuter och du kan åka hem redan samma dag.


Finns det risker?

Ett ingrepp innebär alltid en viss risk, men vid operationer av grå starr är den liten. Det är Sveriges vanligaste operation och vår erfarenhet är mycket stor.


Vilken effekt kan jag vänta mig?

Prognosen är god. Är ditt öga i övrigt friskt blir synen normalt helt återställd. Har man andra ögonsjukdomar kan det dock påverka prognosen negativt.


Vad kostar det?

Våra ögonmottagningar är öppna även för dig utan remiss. Du betalar samma patientavgift som för offentlig sjukvård och självklart gäller högkostnadskort. Vi opererar grå starr inom vårdval där landstingets taxa gäller och i denna operation ingår en så kallad standardlins. Du har möjlighet att mot en mellanskillnad välja en speciallins som kan minska behovet av eventuella glasögon. Prata med din kirurg om vilka möjligheter som finns för dig. Prislista finns här.

Kontakta oss!

På våra ögonmottagningar träffar du erfarna specialistläkare och ögonsjuksköterskor. Vi håller en erkänt hög medicinsk kvalitet, har korta kötider och mycket nöjda patienter.

Om sidan

Senast uppdaterad: 2023-08-28

Ansvarig:
Ida Ankar, ida.ankar@aleris.se, Affärsområdeschef
Granskare:
Johan Ursberg, medicinskt ansvarig läkare

Skicka aldrig personuppgifter över e-post.
Vi kan tyvärr inte svara dig då.

Back to top