Skip to Content

Linsimplantat

Att operera in en kontaktlins är en trygg och välbeprövad behandling för den som vill minska behovet av glasögon och som vill slippa byta kontaktlinser. En lins opereras in i ögat för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet och astigmatism. Behandlingen passar speciellt för patienter i åldern 20 till 45, som inte har problem med gråstarr. En fördel med metoden är att även stora synfel kan korrigeras.

Hur går behandlingen till?

En tunn konstgjord kontaktlins placeras inuti ögat mellan regnbågshinnan (iris) och den egna biologiska linsen. Metoden är helt reversibel och medför dessutom betydligt mindre oönskade optiska synfenomen jämfört med en laserhandling. Operationen gör inte ont och tar endast 5 till 10 minuter.

Finns det risker?

En operation innebär alltid en viss risk, men vid detta ingrepp är de små. Infektion, tryckstegring i ögat och gråstarrsbildning förekommer men är mycket ovanliga. Operationen är ett mikrokirurgiskt ingrepp och bör därför endast utföras av specialutbildade kirurger. Aleris ögonkirurger är både utbildade och har stor erfarenhet av operationen.

Vilken effekt kan jag vänta mig?

Framförallt att du slipper både glasögon och kontaktlinser. Många ser bra redan dagarna efter operationen, för en del kan det ta ytterligare någon liten tid.

Vad kostar det?

Denna behandling bekostas av dig själv. Vi ber dig kontakta någon av våra mottagningar för mer information och prisuppgifter.

 

Om sidan

Senast uppdaterad: 2022-12-13
Ansvarig: Ida Ankar, ida.ankar@aleris.se, affärsområdeschef
Granskare: Kozar Tawfique, ögonläkare
webbredaktion@aleris.se

Back to top