Aleris Ögon
Makulahål
Makulahål är ett ögonproblem som uppstår i gula fläcken (makula) och kan påverka synen allvarligt om det inte behandlas. Sjukdomen är vanligare hos äldre personer och utvecklas gradvis, men med rätt behandling kan synen ofta förbättras eller stabiliseras.
Vad är makulahål?
Ett makulahål är en liten öppning eller defekt i gula fläcken, den del av näthinnan där synen är som skarpast. Hålet kan leda till att centralsynen blir suddig eller förvrängd och kan drabba enbart ett öga, men det är viktigt att undersöka båda ögonen eftersom det finns en risk för att även det andra ögat drabbas.
Lamellärt makulahål
Vid ett lamellärt makulahål är enbart vissa lager av näthinnan i gula fläcken påverkade. Till skillnad från ett fullständigt makulahål, som sträcker sig genom hela tjockleken av näthinnan, involverar ett lamellärt makulahål endast de inre eller yttre lagren. Detta gör att tillståndet ofta är mindre allvarligt och inte påverkar synen lika mycket.
Symptom
Vanliga symtom på makulahål är synnedsättning, suddig fläck centralt i synfältet och krokseende.
- Suddig syn: Centralsynen blir oskarp, vilket kan göra det svårt att läsa eller se detaljer.
- Förvrängda bilder: Raka linjer kan upplevas som krokiga eller böjda.
- Ett mörkt eller tomt område: I mitten av synfältet kan en mörk fläck eller ett "hål" framträda.
- Försämrat färgseende: Färger kan uppfattas som mindre klara eller intensiva.
Orsak
Makulahål uppstår oftast vid en glaskroppsavlossning där glaskroppen inte släpper helt från näthinnan. Detta kan leda till att glaskroppen drar i näthinnan som i sin tur kan orsaka ett hål i gula fläcken. Det kan även orsakas av skador, sjukdomar eller tidigare operationer i ögat.
- Ögonskador: Trauma mot ögat kan orsaka skador på näthinnan.
- Ögonsjukdomar: Tillstånd som näthinneinflammation eller svår närsynthet kan öka risken för att ett hål bildas.
- Tidigare ögonoperationer: Makulahål kan uppstå efter operationer, som exempelvis en starroperation.
Undersökning
För att kunna ställa diagnosen genomförs en grundlig ögonundersökning. En ögonläkare bedömer synskärpan under en synunderökning och gör även en noggrann inspektion av näthinnan och hålet med hjälp av en OCT (optisk koherenstomografi) och en ögonbottenundersökning.
Behandling
Ett makulahål i ögat brukar inte läka spontant och prognosen för synförbättring är bättre vid operation i tidigt skede. I tidiga stadier kan läkaren rekommendera observation för att se om tillståndet utvecklas, innan operation blir aktuellt. Om hålet är större eller påverkar synen betydligt krävs oftast kirurgi i form av en vitrektomi. Vid operationen avlägsnas glaskroppen och ögat fylls med gas.
Operation
Under ingreppet avlägsnas glaskroppen, och en gasbubbla placeras i ögat för att skapa ett lätt tryck mot näthinnan. Trycket hjälper till att stänga hålet och främja läkning. Operationen för makulahål utförs under lokalbedövning och tar ungefär 30–60 minuter. Efter ingreppet kan patienten behöva hålla huvudet i en specifik position för att gasbubblan ska fungera optimalt. Synen förbättras vanligtvis successivt under några veckor eller månader efter operationen.