Aleris Psykiatri och Psykologi

Generaliserat ångestsyndrom – GAD  

Generaliserat ångestsyndrom innebär en ihållande och överdriven oro för vardagliga händelser, ofta utan någon tydlig orsak. Personer med GAD upplever ofta en konstant inre spänning, rastlöshet och fysiska symptom som muskelvärk och sömnproblem. Det finns effektiva behandlingar för att hantera GAD och minska ångestnivåerna.

Vad är GAD?

Tillståndet GAD kännetecknas av en långvarig, okontrollerbar oro för olika aspekter av livet, såsom arbete, hälsa, ekonomi och relationer. Oron är oproportionerligt stor i förhållande till den faktiska risken och kan leda till påfrestande symptom som sömnsvårigheter, koncentrationsproblem och kroppsliga spänningar. Personer med GAD har ofta svårt att slappna av och upplever en konstant känsla av att något dåligt ska hända.

Symptom

Om du har GAD upplever du ofta en ständig oro, rastlöshet och ångest. Tankar om att något hemskt ska hända kan vara svåra att kontrollera, och du kan känna dig spänd, irriterad eller ha svårt att koppla av. Den ihållande oron kan påverka koncentrationen och göra dig trött, samtidigt som sömnsvårigheter kan förvärra ångesten. Många med GAD upplever även andra besvär, som ökad stresskänslighet och kroppsliga symptom.

Psykiska

  • Överdriven och ihållande oro
  • Svårigheter att kontrollera oron
  • Katastroftankar och ständig rädsla för att något ska gå fel
  • Koncentrationssvårigheter och minnesproblem
  • Känsla av att vara på helspänn

Fysiska

  • Muskelspänningar och värk, särskilt i nacke och axlar
  • Magproblem, illamående eller förstoppning
  • Hjärtklappning och yrsel
  • Huvudvärk

Orsak

Generaliserat ångestsyndrom utvecklas när du har haft långvarig ångest och svårt att kontrollera den. Hjärnans varningssystem blir överaktivt och reagerar allt snabbare på potentiella hot. Ju mer du oroar dig, desto känsligare blir kroppens stressreaktion, vilket kan skapa en ond cirkel av ökad ångest.

Vissa personer är mer benägna att utveckla GAD, både på grund av genetiska faktorer och erfarenheter från barndomen eller senare i livet. Många har upplevt en stark oro sedan unga år och ser den som en del av sin personlighet. Genom rätt behandling går det att lära sig hantera oro och ångest för att må bättre.

Utredning

Diagnosen GAD ställs genom en noggrann bedömning av symptom och livssituation. En läkare eller terapeut gör en helhetsbedömning av din hälsa genom att ställa frågor om din ångest och ta blodprover för att utesluta andra orsaker. Generaliserat ångestsyndrom förekommer ofta tillsammans med andra psykiska tillstånd, som social ångest, depression eller annan typ av ångest.

Behandling

Diagnosen är behandlingsbar med hjälp av psykoterapi eller läkemedel, och många upplever en betydande förbättring. Ju tidigare du söker vård, desto bättre.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Med hjälp av KBT kan du lära dig att hantera tillståndet på ett mer balanserat sätt, bland annat genom att utsätta dig för situationer som brukar framkalla ångest, men också genom att jobba med negativa tankemönster. Behandlingen sker individuellt eller i grupp och hos oss kan du även delta i KBT online.

Läkemedel

Läkemedel kan vara ett alternativ för svåra fall av generaliserat ångestsyndrom, särskilt om andra behandlingsformer inte har gett önskad effekt. Oftast används antidepressiva preparat som SSRI och SNRI för att stabilisera hjärnans signalsubstanser, eller betablockerare för att minska fysiska symptom.

Detta kan du göra själv

Det finns flera saker du kan göra själv för att hantera din ångest och förbättra ditt välmående.

Prata med någon och skriv dagbok

Genom att skriva ner dina tankar eller prata med någon om hur du mår kan du få nya insikter som kan hjälpa dig framåt. Att berätta om dina känslor kan göra att de känns mindre skrämmande.

Undvik att älta

Försök att undvika ältande, där du fastnar i oroliga tankar eller upprepar samma frågor för att försäkra dig om svaret och känna dig lugn. Om du märker att det händer, försök att avbryta dig själv. Byt fokus genom att göra något annat, som att ta en promenad, ringa en vän eller sysselsätta dig med en aktivitet. Att skifta samtalsämne kan också hjälpa dig att bryta orosspiralen.

Sunda vanor

Fysisk aktivitet hjälper till att minska stress och öka produktionen av serotonin och endorfiner, vilket kan förbättra humöret. Lagom ansträngande motion som promenader, yoga och simning räcker. Att ha en tydlig daglig rutin kan minska känslan av överväldigande, försök därför att ha regelbundna sömnvanor, planera dagen och sätta realistiska mål.

Begränsa koffein, alkohol och droger

Undvik att använda alkohol eller andra droger för att dämpa din ångest, då det förvärrar symptomen på sikt. Om du röker eller snusar kan du pröva att sluta, eftersom nikotin kan påverka din sömn negativt. Även koffein försämrar sömnen, så försök att dricka mindre kaffe, energidryck och te.