Så går en gråstarrsoperation till

Förundersökning

Innan din förundersökning ska du vara utan dina kontaktlinser enligt nedan

  • 1 vecka för mjuka kontaktlinser
  • 4 veckor för hårda kontaktlinser.

I samband med din förundersökning träffar du en av våra optiker eller sjuksköterskor som kollar synen och bland annat gör nödvändiga mätningar av hornhinnan, ögats längd, tryckmätning med mera.

Du träffar därefter din ögonkirurg som gör en utförlig undersökning av dina ögon och tar ett ställningstagande om din operation. Du får en operationstid i samband med din undersökning.

Om du däremot är intresserad/önskar en speciallins kan det i vissa fall behövas ytterligare ett besök hos en av våra optiker. Du får under detta besök mer information om olika linser samt vilken lins som passar just dig. Ytterligare undersökning kan behövas. Optikerbesöket är avgiftsfritt.

Inför operationsdagen

Innan din operation rekommenderar att du tvättar håret och duschar, inga andra förberedelser krävs. Om du har kontakt linser ska du helst vara utan några dagar inför din operation.

Inför själva operationen

Innan operationen träffar du din kirurg och operationspersonalen. Du får bedövande- och pupillvidgande droppar i ögonen. Operationen i sig är smärtfri men det är normalt att vara orolig och vi erbjuder därför lugnande läkemedel inför din operation. 

Under operationen

Operationen görs i lokalbedövning. Du får ligga på en bekväm operationsstol med musik i bakgrunden. Du tittar upp i ett mikroskop med starkt bländande ljus så du ser inte vad kirurgen gör.

Ögonlocken hålls isär med en hållare och det går inte att blinka. Operationen i sig tar ca 10 till 15 minuter och är smärtfri. Din grumliga lins byts ut mot en ny plastlins och operationen avslutas. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 1-2 timmar.

Efter operationen

Din syn är suddig direkt efter operatioen och du kan inte köra bil hem.

Dagarna efter operationen kan synen vara lite oklar. Synen blir därefter gradvis bättre och bättre de närmaste dagarna. För att förebygga inflammation får du recept på ögondroppar som ska användas enligt angivet droppschema. Tänk på god handhygien vid droppning.

Kontroll av dina ögon sker efter 1-2 veckor.

Efter operationen ska du undvika att:

  • Peta och gnugga i ögat de närmsta tre veckorna.
  • Bada bassäng, utomhusbad eller bastu de närmsta två veckorna.
  • Använda smink runt ögonen den närmsta veckan.

Veckorna efter operationen är det bra att använda solglasögon om du vistas mycket i sol. Beroende på yrke kan det vara aktuellt med någon eller några dagars arbetsfrånvaro.