Skip to Content

Hudförändringar

Nya pigmentfläckar på huden eller pigmentfläckar som förändras på något sätt bör du undersöka. Hudförändringen kan vara hudcancer. Det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och de är vanligare ju äldre man blir. Du får oftast betala själv om du vill ta bort en pigmentförändring på huden.

Födelsemärken och leverfläckar

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden. Födelsemärket innehåller extra mycket pigment som är det färgämne som gör huden mörkare när du solar. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de nevus. De flesta födelsemärken är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.

Alla vuxna har mer eller mindre födelsemärken och de finns överallt på kroppen. De första börjar synas redan under barnets första levnadsår och sedan kommer det fler och fler fram till 30-årsåldern. Kvinnor får ofta fler födelsemärken när de är gravida. Det är inte ovanligt att ha runt 70 fläckar eller mer. Födelsemärkena kan ha många olika utseenden och skilja sig i storlek, form och färg.

Nästan alla födelsemärken är ofarliga men enstaka kan utvecklas till cancer. Det är ovanligt att barn och ungdomar under 18 år utvecklar cancer. Det är viktigt att vara uppmärksam på om födelsemärkena förändras över tid.

Andra slag av hudförändringar

Det finns också andra slags hudförändringar som inte kan utvecklas till cancer. Hit hör bland annat så kallade åldersvårtor eller medfödda märken som till exempel smultronmärken och storkbett.

Välkommen att kontakta oss för frågor och behandling.Berndt Stenberg

Specialist i hudsjukdomar

Aleris Specialistvård Renmarkstorget

Agata Bohlin

Agata Bohlin

Specialist i hudsjukdomar

Aleris Specialistvård Arkivgatan

Karin Davidsson

Specialist i hud- och könssjukdomar

Aleris Specialistvård Motala

Jennie Lindwert Zötterman

Specialist i hud- och könssjukdomar

Aleris Specialistvård Motala


Back to top