Det finns många typer av HPV, humant paillomvirus. HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara virus. Väldigt många unga människor bär på en HPV-infektion utan att veta om det men för de flesta läker den ut och försvinner av sig självt. Om infektionen inte läker ut och istället blir kronisk riskerar du att drabbas av livmoderhalscancer.
HPV kan också orsaka vårtor, som kondylom, och andra cancersjukdomar som är mer ovanliga.
Flickor i mellanstadiet erbjuds kostnadsfri vaccinering mot HPV för att minska risken för framför allt livermoderhalscancer. Alla kvinnor som har haft sex riskerar att drabbas. Därför är det bäst att vaccinera sig före sexdebuten men det är också möjligt att vaccinera sig senare. Detta eftersom vaccinet innehåller skydd mot flera typer av viruset och alltså ger skydd mot övriga typer om du skulle ha blivit smittad med en HPV-variant.
Vaccinet skyddar både mot de HPV-virus som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer och mot könssjukdomen kondylom. Det är viktigt att flickor som blivit vaccinerade också deltar i cellprovskontrollerna som vuxna, eftersom de saknar skydd mot omkring 30 procent av all livmoderhalscancer.
Även män kan vaccinera sig för att ett visst skydd mot kondylom och peniscancer som kan orsakas av HPV.
För att vaccinet ska ge fullt skydd måste du ta tre sprutor under en sexmånadersperiod. Precis som många andra vaccinationer ges HPV-sprutan i muskeln på överarmen.
Att vaccinera sig mot HPV är inte farligt. Över 30 miljoner kvinnor i världen är redan vaccinerade. Därav vet man att HPV-vaccinet inte ger några allvarliga biverkningar. Det som kan hända är att du får lite ont eller blir röd där du har tagit sprutan, eller får ont i huvudet och känner dig febrig.
Innan du ska vaccinera dig behöver du fylla i en hälsodeklaration och ta med till vaccinationsmottagningen. Du kan även fylla i hälsodeklarationen på mottagningen.