Aleris Gynekologi
Svamp i underlivet
Svamp i underlivet är inte farligt, men kan orsaka klåda, rodnad och sveda i och runt slidan. Vanligtvis får personer med en vagina svamp på blygdläppar och kring slidöppningen, men man kan också få svamp på penis, även om det inte är lika vanligt.
Svamp i underlivet kan försvinna med behandling med receptfria läkemedel.
Vad är svamp i underlivet?
Svamp i underlivet orsakas i de flesta fall av en överväxt av jästsvampen Candida albicans, som finns i kroppens slemhinnor helt naturligt utan att ge upphov till några besvär. Det är först när balansen i underlivet rubbas som svampen kan föröka sig och ge symtom. Tillståndet är inte en könssjukdom, även om det är en vanlig missuppfattning.
Både kvinnor och män kan få svampinfektion i underlivet, även om det är vanligast hos personer med vagina. Tillståndet kan uppstå oavsett sexuell aktivitet och drabbar såväl barn som äldre.
Symtom på svamp i slidan
Svamp i slidan ger ofta ett tydligt och snabbt förlopp. Många beskriver en intensiv klåda i underlivet som det främsta symtomet. Det kan också förekomma sveda, särskilt vid toalettbesök eller vid samlag. Flytningarna brukar bli tjocka, vitaktiga och påminna om keso i konsistensen, men luktar sällan illa.
Andra tecken kan vara rodnad, svullnad och små sprickor i huden runt slidöppningen, vilket kan göra det gör ont att sitta, gå eller ha sex. Symtomen kan variera i intensitet från person till person.
Symtom på svamp på penis
Även personer med penis kan få svampinfektion i underlivet, även om det är mindre vanligt. Symtomen visar sig ofta som rodnad, klåda och irritation på förhuden eller ollonet. Det kan också bildas små vita beläggningar eller fjällning, och huden kan kännas torr eller öm.
I vissa fall uppstår små sprickor eller sveda vid urinering. Obehaget kan förvärras vid sexuell aktivitet eller efter kontakt med tvål och vatten, särskilt om huden redan är irriterad.
Orsak
Orsaken till svamp i underlivet är att jästsvampen får möjlighet att föröka sig mer än normalt. Det kan ske av flera olika skäl. Hormonförändringar, till exempel under graviditet eller i samband med menscykeln, kan påverka bakteriefloran i underlivet. Även antibiotikabehandling kan rubba balansen i den naturliga bakteriefloran och göra det lättare för svampen att ta över.
Andra vanliga orsaker är:
- Användning av åtsittande kläder eller kläder i syntetiska material
- Överdriven tvätt med starka hygienprodukter
- Hög stressnivå
- Nedsatt immunförsvar
Vissa är helt enkelt mer benägna att få återkommande infektioner än andra.
Behandling och förebyggande
En svampinfektion i underlivet kan ofta behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Dessa finns som vagiatorer, krämer eller kapslar som man sväljer. Behandlingen lindrar symtomen och dämpar svampens tillväxt. För personer med penis räcker det ofta med lokalbehandling i form av kräm.
Om du får återkommande besvär eller inte blir bättre efter behandling bör du kontakta vården för en bedömning. Det kan vara så att symtomen beror på något annat eller att det krävs receptbelagd behandling.
För att minska risken för att svamp återkommer kan det vara bra att:
- Undvika att tvätta dig med tvål
- Tvätta underlivet med ljummet vatten och barnolja eller intimolja
- Tvätta inte oftare än nödvändigt
- Använd underkläder i bomull
- Byt kläder efter träning
- Använd inte trosskydd dagligen
När ska jag söka vård?
Du bör ta kontakt med vården om du har symtom på svamp i underlivet och:
- det är första gången du har besvär och du känner dig osäker
- symtomen inte försvinner efter behandling
- besvären ofta kommer tillbaka
- du har sår, sprickor eller blödningar i underlivet
- du är gravid och har symtom
Det är också bra att söka vård om du är osäker på om det verkligen rör sig om en svampinfektion. Ibland kan liknande symtom ha andra orsaker som till exempel bakteriell vaginos eller könssjukdomar.
Sök vård akut
Vid kraftig smärta, feber eller kraftig svullnad i underlivet bör du söka vård akut. Detsamma gäller om du misstänker att du har en infektion som spridit sig eller om du får symtom som snabbt förvärras.
Boka tid hos en gynekolog
Om du har återkommande besvär eller om behandlingen inte hjälper kan det vara bra att boka tid hos en gynekolog. Gynekologen gör en undersökning och kan ta prover för att bekräfta vad besvären beror på. Du kan också få hjälp att utesluta andra orsaker eller få recept på läkemedel som passar just dig.