Aleris Gynekologi
Vestibulit
Vestibulit kännetecknas av att det gör ont i slidöppningen vid samlag, beröring, användning av tampong och under gynekologiska undersökningar.
Trots att vestibulit är ett vanligt tillstånd talas det fortfarande sällan om det, vilket gör att många drar sig för att söka hjälp. Det finns behandling mot vestibulit som hjälper för de allra flesta.
Vad är vestibulit?
Vestibulit innebär att området kring slidöppningen, den så kallade vestibulen, är mycket smärtkänsligt. Det kan beskrivas som en form av lokal smärta i slidöppningen där nerverna i området är överaktiva och reagerar starkt vid lätt beröring. Det är vanligt att symtomen utvecklas gradvis och kan uppträda i samband med exempelvis sexdebut, användning av tampong eller efter en infektion eller långvarig smärta. En del upplever att de endast har ont i slidöppningen vid samlag, medan andra får svåra smärtor även vid lätt beröring.
Vestibulit räknas till en grupp tillstånd som kallas vulvodyni, men skiljer sig genom att smärtan är lokal och utlöses av beröring. Tillståndet är inte farligt, men kan vara mycket påfrestande och påverka relationer, självbild och psykiskt mående. Hjälp finns att få och många blir bättre med rätt behandling.
Symtom
Det vanligaste symtomet vid vestibulit är smärta eller brännande känsla vid slidöppningen, särskilt vid beröring.
- Skarp, svidande eller stickande smärta som utlöses i samband med samlag, tamponganvändning eller en gynekologisk undersökning
- Området kring slidöppningen känns ömt även i vila
- Smärtan kvarstår efter en aktivitet som utlöste den
- Smärtan är så svår att det är svårt att ha på sig kläder som sitter åt
- Det gör ont när du cyklar, rider eller annan aktivitet som utsätter slidan för ett visst tryck
- Rodnad kring slidöppningen
- Svårigheter att ha sex eller undvikande av intimitet
- Ökad spänning i bäckenbottenmuskulaturen
- Känsla av skam, frustration eller nedstämdhet kopplad till symtomen
Det är inte ovanligt att symtomen misstolkas som återkommande svamp i underlivet , särskilt tidigt i förloppet.
Orsak
Orsaken till vestibulit är inte helt klarlagd, men flera faktorer tros samverka. Ofta handlar det om en ökad känslighet i nervändarna i slemhinnan kring slidöppningen, i kombination med muskelspänningar och ibland psykologiska faktorer som stress eller negativa erfarenheter kopplade till sex.
Några vanliga bidragande faktorer som kan orsaka vestibulit är:
- Upprepade infektioner i underlivet, exempelvis svamp eller urinvägsinfektioner
- Tidig eller smärtsam sexuell debut
- Om du blivit utsatt för sexuellt våld eller sexuella övergrepp
- Användning av tampong under lång tid
- Långvarig smärta eller inflammation i området
- Användning av vissa preventivmedel, särskilt lågdoserade p-piller
- Psykologisk stress eller tidigare trauma
Behandling och förebyggande
Vestibulit behandlas olika beroende på vad som tros vara den bakomliggande orsaken. Eftersom orsakerna kan vara kombinerade, sker behandlingen ofta i tillsammans med ett team som består av gynekolog, fysioterapeut, sexolog och psykolog.
Vanliga insatser är:
- Bäckenbottenfysioterapi
Hjälper till att minska spänningar och öva bäckenbottenmuskulaturen i att slappna av - Smärtlindring
Vid behov kan man använda lokala bedövningsmedel eller smärtstillande läkemedel - Sexologisk rådgivning
Samtal kring sexualitet, relationer och kommunikation kan vara en viktig del - Psykologisk behandling
Vid inslag av oro, stress eller tidigare trauma kan samtalsstöd eller KBT vara till stor hjälp i behandling av vestibulit - Byte av preventivmedel
Om lågdoserade p-piller används kan ett byte vara aktuellt.
Att förebygga vestibulit handlar delvis om att lyssna på kroppens signaler och undvika överbelastning av slemhinnan.
Här är några saker du kan göra själv:
- Använd glidmedel
- Undvik vaginalt sex vid ont i slidöppningen
- Ha vaginalt sex endast när du är riktigt upphetsad
- Ha en öppen dialog med din partner
- Använd olja istället för tvål när du tvättar dig i underlivet
- Träna på att slappna av, få massage och gör yoga
Ibland kan även utbildning och stöd från vårdpersonal hjälpa dig förstå kroppens reaktioner, minska oro och förbättra livskvaliteten.
När ska jag söka vård?
Om du upplever smärta i underlivet som inte går över eller som påverkar din vardag, rekommenderar vi att du tar kontakt med vården. Det gäller särskilt om du undviker sex, har svårt att använda tampong eller känner oro inför gynekologiska undersökningar.
Det är vanligt att den som drabbas väntar länge innan hen söker hjälp, men att få rätt diagnos och behandling i tid kan förbättra livskvaliteten avsevärt.
Sök vård akut
Akut vård är sällan nödvändig vid vestibulit. Men om du får plötslig, intensiv smärta i underlivet som inte går över, feber eller misstanke om en infektion är det bra att kontakta vården direkt. Detsamma gäller om du får en kraftig blödning eller om smärtan uppkommer i samband med en olycka eller trauma.
Boka tid hos en gynekolog
Om du misstänker att du har vestibulit är det ett bra första steg att boka tid hos en gynekolog. Hos Aleris finns specialistläkare med erfarenhet av att behandla vestibulit och annan smärta i underlivet. Du får hjälp med undersökning, diagnos och vägledning till rätt behandling.
Du behöver ingen remiss för att boka tid. Vi erbjuder ett tryggt och professionellt omhändertagande med respekt för dina upplevelser.