Trycksårsprogrammet
Om du har en neurologisk skada eller sjukdom tillhör du riskgruppen för att utveckla trycksår. Trycksårsprogrammet vänder sig till dig som har drabbats av trycksår eller redan har plastikopererats för trycksår.
Om du har fått trycksår är det viktigt att du lär dig orsak och verkan och är aktiv i din läkningsprocess. För att förebygga och behandla trycksår krävs en helhetssyn och ett teamarbete.
Vi erbjuder ett heltäckande trycksårsprogram som utgår från dina individuella behov. Vi arbetar i interdisciplinära team med specialisering inom neurologi som gör rehabiliteringen mer kvalitativ för dig som deltar i våra program.
Rehabiliteringsperioden inleds med ett bedömningssamtal där teamet tillsammans med dig kartlägger vilka behov och resurser du har. Utifrån det skrivs en rehabiliteringsplan med tydliga mål för dig under din period hos oss.
Syftet med trycksårsprogrammet är att förebygga, läka och förhindra recidiv av trycksår. Målet är att du skall kunna återgå till ett aktivt liv med familjen, arbete, studier och fritid.
Ett specialanpassat utbildningsmaterial om trycksår för personer med rörelsenedsättning har utformats av vår sårexpert Madeleine Stenius, utbildningsansvarig och sårkonsult på Aleris Rehab Station, Nationell expertgrupp svårläkta sår Sveriges Kommuner & Regioner (SKR) och styrelsemedlem i RiksSår.
Informationen riktar sig till dig med neurologisk skada/sjukdom som har drabbats av trycksår samt för din behandlare, anhöriga och personliga assistenter.
Foldrar
Skrivs ut som dubbelsidig A4:
- Trycksår- Att förebygga trycksår för dig med rörelsenedsättning
- Trycksårsbehandling – För rullstolsburna personer med trycksår i kategori 3-4 i sittregionen
- Trycksårsbehandling – För personer med rörelsenedsättning som har trycksår på ben och fötter
- Rekommendationer efter läkt trycksår
- MASD - Fuktrelaterad hudskada
Övrigt material
- Boken "Trycksår - Med livet som insats"
- Dvd:n "Trycksårsskolan" visas för att förklara orsak och verkan
- Nationellt vårdprogram finns för svårläkta sår på SKR
- Patientinformation i stöd och behandling kommer att finnas på 1177 - se under din region
Fakta svårläkta sår
- Definitionen av svårläkta sår är sår som inte har läkt eller förväntas läka inom fyra till sex veckor.
- Totalt uppskattas cirka 40 000 personer i Sverige lida av ett svårläkt sår.
- 95 % av alla ryggmärgsskadade får någon gång ett djupt trycksår enligt internationella studier.
- En person med den här typen av sår drabbas många gånger av oro, ångest och social isolering.
Skräddarsydd trycksårsutbildning
- en skräddarsydd utbildning för personer med funktionsnedsättning och för vårdpersonal/personliga assistenter.
För dig som arbetar med trycksår
Vi har ett stort utbildningspaket om trycksår med helhetssyn, riktade till både personer med funktionsnedsättning, deras assistenter och vård- och rehabpersonal.
FOU-föreläsning om trycksår
Kunskapsspridning är en viktig del i vår FoU-verksamhet. Därför bedriver vi bland annat årligen återkommande FoU-dagar och andra föreläsningars arrangemang. Presentationerna filmas och läggs successivt upp på vår egen YouTube-kanal och här på hemsidan.
Trycksår - Litteratur
Tiden läker inte alla trycksår men modern sårbehandling och kunskap kan göra det! Tyvärr finns det stora kunskapsbrister runt om i landet och trycksår behandlas fortfarande med omoderna metoder som gör att såren inte läker.