Geriatriken har fokus på nutrition och måltider på sjukhus
Som en del i vårt patientsäkerhetsarbete har Dalengeriatriken och Handengeriatriken haft en period med extra fokus på ytterligare ett riskområde för äldre. Under hösten har det att handlat om vårt arbete kring nutrition och måltider.

För god livskvalitet, för att förebygga sjukdom och för att medicinsk behandling ska ha bästa möjliga effekt är ett gott näringstillstånd nödvändigt. På grund av olika sjukdomstillstånd är det vanligt att aptiten minskar och då riskerar intaget av mat och dryck att gå ned. För att bibehålla intaget av energi och näring trots minskade portioner är det viktigt att sjukhusmåltiderna utgår från patienternas behov och önskemål.
Våra dietister är navet kring nutrition för äldre men för att kunna utveckla vårt arbete krävs hela vårdteamets samlade kompetens där också patient och närstående ingår. Perioden startade med en enkät som skickades ut till alla medarbetare inom Geriatriken. 207 personer från alla professioner har svarat på den.
Det har märkts att nutrition och måltider engagerar alla våra medarbetare.
Och under hösten har vi därför arbetat med:
- Medarbetardriven utveckling av våra arbetssätt vid måltider och nutrition
- Öka kunskapen kring måltider och nutrition hos alla medarbetare
- Översyn av våra arbetssätt kring måltider och nutrition
- Öka patient och närståendes delaktighet
Kompetensutveckling, översyn och uppdatera rutiner och dokumentation har varit de områden som gett ökad kvalité och patientsäkerhet inom området nutrition och patienternas måltider.
Fokus är att skapa den bästa och tryggaste vården för våra patienter!